Festiviteiten bij 100e geboortedag Leo Vroman

Op 10 april zou Leo Vroman 100 jaar zijn geworden. Dat mocht niet zo zijn, maar zoals hij zelf zei: ‘vier dat dan toch maar’. De Vroman Foundation en het initiatief VROMAN100 hebben met behulp van de gemeente Gouda een verrassend programma voor deze dag met als hoogtepunt de onthulling van het beeld van Leo Vroman. Dit beeld van de hand van Jeroen Henneman is geplaatst op de Chocoladefabriek aan het Klein Amerika te Gouda, en wordt onthuld op vrijdagmiddag 10 april a.s.  If then is now is mediapartner en heeft veel artikelen en verhalen over Leo Vroman verzameld.

De middag zal om 15.00 uur starten met de opening van de reizende voorstelling VROMAN 100 in de Bibliotheek Gouda. Deze is gevestigd in de Chocoladefabriek. Dankzij de erven van Vroman, zijn vrouw Tineke en zijn dochters – die de tentoonstelling zullen openen – is de Vroman Foundation in het bezit gekomen van tekeningen en andere, bijzondere objecten uit het leven van Vroman. De expositie zal nog tot en met 21 juni in Gouda te zien zijn, en reist daarna door het land.

Beeld op dak
Afgelopen weken is er in de werkplaats van Heurkens & Van Veluw in Oss hard gewerkt aan het beeld van Leo Vroman, dat op 10 april zal worden onthuld door de dochters van de dichter. Beeldend kunstenaar Jeroen Henneman presenteerde in januari zijn ontwerp voor het beeld. Hij werd unaniem gekozen uit vijf inzendingen door een jury onder leiding van burgemeester Milco Schoenmaker van Gouda. Het beeld is gemaakt van staal en is zo’n drie meter hoog en weegt zo’n 250.000 kg. Het beeld komt op het dak van de Chocoladefabriek  te staan.
Het Casikoor, samengesteld door leerlingen van de Casimirschool uit Gouda, zal Leo Vroman’s gedicht ‘Ode aan Gouda’ al zingend ten gehore brengen.

Finale werk
Uitgeverij Querido zal ook op 10 april de laatste bundel van Leo Vroman presenteren. Deze bundel is het vervolg op Die Vleugels, de bundel die in 2013 werd uitgebracht.  Die Vleugels II bevat de gedichten die Vroman schreef tussen zomer 2012 en een paar weken voor zijn dood op 22 februari 2014. Hij liet drie mappen met poëzie achter. De bundel telt 160 pagina’s.

Nacht van Vroman
’s Avonds zal het festival de ‘Nacht van Vroman’ plaatsvinden, wederom in de Chocoladefabriek. Dit festival is een mix van poëzie, dans, muziek, beeldende kunst en wetenschap. Onder andere Mirjam van Hengel (auteur Hoe mooi alles), Léon van der Sanden (regisseur Hoe mooi alles), Frans van Deursen (zanger gedichten Vroman ‘De vogel in mijn borst’) zullen optredens verzorgen.

Toneelstuk
Na 10 april zullen de feestelijkheden nog een aantal maanden doorgaan. Er worden in Gouda verscheidene workshops en lezingen georganiseerd. Voor alle leeftijden staat er iets op het programma. Volgend theaterseizoen zal de bewerking van Hoe  mooi alles, naar het boek van Mirjam van Hengel, door Léon van der Sanden te zien zijn in de Nederlandse theaters. De rollen van Leo en Tineke zullen worden vertolkt door Kees Hulst en Esther Scheldwacht. 

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0