Leo Vroman als inspirator

Wie inspireert jou? Mirjam van Hengel & Ike Bertels over de liefde tussen Leo Vroman en zijn vrouw Tineke

Mirjam van Hengel, de vaste redacteur van Leo Vroman bij Uitgeverij Querido, en Ike Bertels, onafhankelijk regisseur en filmmaker, zijn vriendinnen én delen dezelfde inspirator: Leo Vroman.
Beiden maakten in de afgelopen jaren een document over Leo en zijn vrouw Tineke. Over hun geschiedenis, hun liefde en hun (wetenschappelijk) werk. Mirjam met haar boek ‘Hoe mooi alles’ en Ike in haar film ‘Soms is liefde eeuwig’.

Op donderdag 11 juni zijn ze samen te gast in de Chocoladefabriek en delen zij hun ervaringen en verhalen over Leo Vroman met ons.

Mirjam van Hengel

In haar boek ‘Hoe mooi alles’ beschrijft Mirjam van Hengel de liefdesgeschiedenis van Leo en Tineke Vroman. Ze ontmoetten elkaar in 1938, tijdens een dispuutsbal in Utrecht, en hij wist meteen: “Ik zit naast mijn vrouw.” Zij was veel minder zeker van haar zaak. Verliefd is ze nooit op hem geweest, Leo was bepaald niet woest aantrekkelijk, maar wat dan nog. Verliefdheid is iets akeligs, een ziekte die je van je verstand berooft. Verliefd was ze op hun gemeenschappelijke vriend Max de Jong, die niet inging op haar avances en sowieso naar deed tegen mensen, het type ‘gevaarlijke man’. Zij koos uiteindelijk voor Leo, “iemand om bij thuis te komen.”

Leo en Tineke Vroman: Soms is liefde eeuwig (Sometimes Love is Eternal)

Leo Vroman (1915) leerde ‘zijn’ Tineke (1921) kennen in Utrecht bij de studentenvereniging Unitas. De Joodse Vroman vluchtte in 1940 naar Indië, zijn verloofde Tineke was te jong en bleef in Nederland. Leo overleefde vier Jappenkampen en vertrok naar de VS. Daar trouwden ze in 1947. Beiden stortten zich op het wetenschappelijk onderzoek. Vroman debuteerde in 1946 als dichter en bouwde daarna een solide en veelvuldig bekroond oeuvre op. In hun seniorenflat in Fort Worth, Texas kijkt het echtpaar terug op hun rijke leven, waarin de in Vromans gedichten veelbezongen liefde voor zijn Tineke de hoofdrol speelt.

Datum:
11 juni 2015
Points of interest:
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0