De wereld van de Rotterdamse kunstenaar, 13 - Melvin Moti

Melvin Moti won dit jaar de ABN AMRO Kunstprijs, een stimuleringsprijs voor talent in Nederland. In de Hermitage Amsterdam is nu een tentoonstelling te zien van zijn werk en daarnaast is er ook een presentatie in het ABN AMRO hoofdkantoor.

 Ik sprak Melvin Moti bij de voorbezichtiging van de tentoonstelling Spectral Spectrum in de Hermitage Amsterdam. Daarvoor had hij ons – samen met Danila Cahen, curator van de ABN AMRO-kunstcollectie en Cathelijne Broers, directeur Hermitage Amsterdam – rondgeleid in zijn expositie.

Tijd, ruimte en bewustzijn

Hij heeft werken van verschillende kunstenaars, waaronder ook van hem zelf in een soort assemblage, één installatie, in een aparte ruimte van de Hermitage bijeen gebracht. Centraal staan twee werken van de kunstenaar JCJ VanderHeyden, die in 2012 overleden is. Deze kunstenaar stond onder andere bekend  om zijn schilderijen van vliegtuigramen. Hij stopte in 1964 vrijwel helemaal met schilderen. Hij begon te experimenteren met film, computergraphics, elektro-akoestiek, maar ook met bewustzijnsexperimenten.

In Spectral Spectrum onderzoekt Moti ideeën over waarneming, tijd, ruimte en bewustzijn.  Tussen kijken en begrijpen, tussen zien en inzien bestaat een fantastische ruimte, een ruimte van en voor het oog, van en voor de geest, waarin zowel de waarneming als het verstand voortdurend wordt uitgedaagd. De tentoonstelling kan beschouwd worden als één autonoom gebaar, als één installatie.

Verkleuring

Er is een schilderij van Joshua Reynolds van 1750, waarin de huid van de afgebeelde dame is verbleekt, hetzelfde is het geval bij een eigen werk van Moti, Miamalism (2008), waarop de verbleekte foto te zien is van Mia Farrow ten tijde van de opname van Roman Polanski’s film Rosemary’s Baby (1968).  

Melvin Moti: “De illusie dat deze portretten de tijd kunnen trotseren, is doorbroken, doordat er iets fout is gegaan in de overlevering. Bij Reynolds kwam dat ironisch genoeg doordar hij het gezicht van de dame, Mary Barnardiston, meer levendigheid wilde geven door middel van een transparante laag pigment – die evenwel verbleekte, bij Miamalism verbleekten enige tinten - geel en rood -  in de loop der jaren en lichtte een andere tint – groen, te zien in Farrow’s ogen – juist op.”

In zijn eigen werk A Century of Light (2010), bestaande uit twee werken, liet hij kleurvlakken in een verflaboratorium honderd jaar verouderen. Daarna bracht hij een enkele stip waterverf aan die het heden vertegenwoordigt. Op deze manier wilde hij het verstrijken van de tijd in een enkel beeld vangen. Tijdsexperimenten is een van de vier thema’s van Spectral Spectrum. Daarnaast komt ook mythevorming, ruimte en afwezigheid en ruimte en bewustzijn aan de orde.

Ideeën in de ruimte

Melvin Moti: “Ik vind het belangrijk dat mensen zelf kijken en denken. Daarvoor link ik beeldende en conceptuele elementen aan elkaar. De individuele kijker is voor mij het allerbelangrijkste. Maar ik heb er geen controle over. Ik probeer zo veel mogelijk ideeën in de ruimte te brengen, zo precies mogelijk, in de hoop dat het wordt opgepakt.  Het is overigens niet de bedoeling dat mensen alles met elkaar kunnen verbinden. Als ze een enkel werk, eventueel een aantal werken goed kunnen plaatsen, is dat voor mij al een goed resultaat.”

Melvin Moti (1977) is van Surinaamse-Indiase afkomst, maar in Nederland geboren. Na de Tilburgse Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg vervolgde hij zijn opleiding aan De Ateliers in Amsterdam (1999-2001). Hij heeft solotentoonstellingen over de hele wereld gehad.

Sleutelmoment

Als ik hem naar zijn sleutelwerk werk vraag , wijst hij op een tentoonstelling die hij in 2010 had in Kunstcentrum Wiels in Brussel. Het was de eerste tentoonstelling waarbij hij verschillende soortgelijke werken op elkaar liet reageren. “Het was niet mijn beste tentoonstelling, maar het was een keerpunt. Ik ontdekte mijn methodiek, mijn eigen stijl. Een ’kunstenaarstentoonstelling’, gepresenteerd als één installatie is al oud en gebeurt vandaag de dag ook heel vaak.” Hij verwijst naar een recente tentoonstelling van een groep kunstenaars in kunstcentrum W139 in Amsterdam. “Kunstenaars zijn er heel goed in om gezamenlijk iets nieuws te organiseren.” 

Bijna al zijn vrienden zitten in de kunst en hij gaat vaak naar Rotterdamse musea en instellingen als Boymans, de Kunsthal en Witte de With. “Heel inspirerend.” Hoe is het om in Rotterdam kunstenaar te zijn? “Rotterdam heeft een eigen karakter. Het is kleinschalig, geen metropool zoals Londen en Berlijn. Een echte arme arbeidersstad. De biertjes zijn goedkoop. Het is allemaal heel bescheiden. Er wordt gewerkt, door arbeiders én door kunstenaars. Er wordt weinig  ‘geluld’. Dat vind ik wel positief. Ik hou niet van ‘lullen’. Maar tegelijk is de stad groot genoeg om rijke en gevarieerde kunstenaarsscène te hebben.”

Alles vergaat

Gevraagd naar zijn filosofie, komen we te spreken over het boeddhisme. Op Spectral Spectrum komt het aan de orde in het werk Secret Seals, waarin hij op vier tekeningen de rituele handgebaren van het Japanse shingonboeddhisme blootgeeft. “Het is een interessante filosofie, het gaat in op de individuele beleving en de veranderlijkheid. Ik stel me open op, dat past daarin. De essentie van het boeddhisme is veranderlijkheid en het besef dat alles vergaat. Ook jezelf. Het is goed dat nu al voor ogen te hebben.”

Foto 1: Sir Joshua Reynolds, Portrait of Mary Barnardiston, 1750, olie op doek, foto Gert-Jan van Rooij, 2: Melvin Moti: A Century of Light, 2010, aquarel op papier, foto Gert-Jan van Rooij, 3: Melvin Moti, Miamalism, 2008, titelpagina Life Magazine, 4: Jan Schoonhoven, Reliëf R72-43, papiermaché, karton en muurverf, collectie ABN AMRO, 5: Julius Henricus Quinkhardt, Paulus Justus Determeyer (1730-1793) en zijn dienstknecht, 1765, olie op doek, collectie ABN AMRO.  

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1