Marijn van Kreij winnaar van zesde editie ABN AMRO Kunstprijs

Marijn van Kreij (1978, Middelrode) is de winnaar van de zesde editie van de ABN AMRO Kunstprijs. Hij krijgt een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam en een presentatie op het hoofdkantoor van ABN AMRO, inclusief een publicatie en een geldbedrag van 10.000 euro. Tevens wordt een werk van hem aangekocht voor de ABN AMRO kunstcollectie.

De jury kiest met Marijn van Kreij voor een onderzoekende kunstenaar die thema’s als authenticiteit, originaliteit en artistieke toe-eigening onderzoekt en bevraagt. In het werk van Van Kreij speelt het kopieerproces een centrale rol. Hij maakt hiervoor gebruik van verschillende reproductiemethoden en – middelen, zoals scanners, fotografie, kopieermachines, ready-mades en citaten.

Populaire beeldcultuur

Marijn van Kreij: “Uiteindelijk hoop ik dat vragen over eigendom onbelangrijk worden. Alles is afkomstig uit de wereld waarin we leven, of het nu een bestaand beeld is of een beeld in mijn hoofd.” In zijn werk verhoudt hij zich tot werk van kunstenaars uit het verleden, en tot de erfenis van het modernisme in het bijzonder.

Speelse referenties naar de populaire beeld- en popcultuur zijn kenmerkend voor het oeuvre van Van Kreij. Zijn oeuvre bestaat uit tekeningen, schilderingen op papier, video’s objecten en installaties.

De jury ziet in Van Kreij een belangrijke representant van zijn generatie. Ze waardeert de eigentijdse houding van de kunstenaar, zijn manier om ‘non-onderwerpen’ en alledaagse details tot kunst te verheffen. En daarnaast is er zijn manier van handmatig toe-eigenen van beelden van de online beeldcultuur.  Het maakt hem tot een van de meest interessante en veelbelovende kunstenaars van zijn generatie, aldus de jury.

Solotentoonstellingen

De kunstenaar heeft zijn werk getoond in belangrijke tentoonstellingen in Nederland, maar zijn werk is nog relatief onbekend bij het brede Nederlandse publiek. De jury hoopt dat de prijs van betekenis is bij volgende stappen in zijn carrière.

Marijn van Kreij studeerde aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda (1999-2003) en vervolgde zijn studie aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (2005-2006). Sindsdien is zijn werk te zien geweest in diverse solotentoonstellingen in onder andere het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (2008), De Hallen Haarlem (2011) en AND/OR, Londen (2013). Van Kreij’s werk bevindt zich in belangrijke collecties, waaronder die van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Bonnefantenmuseum in Maastricht.  

De jury bestond uit: Lex ter Braak (directeur van de Jan van Eyck Academie Maastricht), Danila Cahen (curator ABN AMRO kunstcollectie), Bart Rutten (Hoofd Collecties Stedelijk Museum Amsterdam), Berend Strik (beeldend kunstenaar), Silvia Zonneveld (Managing Director ABN AMRO MeesPierson / Private Wealth Management).  

Foto: Janiek Dam

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0