ABN AMRO Kunstprijs gewonnen door Melvin Moti

ABN AMRO heeft na een aantal jaren zijn kunstprijzen weer opgepakt. De nieuwe – en vijfde – winnaar is Melvin Moti. In de Hermitage zal Spectral Spectrum van Moti getoond worden.  In Spectral Spectrum worden onconventionele verbanden gelegd.

Beeldend kunstenaar Melvin Moti is de winnaar van de vijfde editie van de ABN AMRO Kunstprijs, een stimuleringsprijs voor talent in Nederland. Moti kreeg als onderdeel van de prijs de gelegenheid een jaar te werken aan een presentatie in de Hermitage Amsterdam.

Eén installatie

Het resultaat is een bijzondere tentoonstelling, waarbij hij aan de hand van werk van Jan Schoonhoven, Steven Aalders, Lidwien van de Ven, Sir Joshua Reynolds, Julius Henricus Quinkhardt, Philipp Franz Balthasar von Siebold en zijn eigen werken Miamalism (2008), A Century of Light (2010) en zijn nieuwe serie Secret Seals (2015), onconventionele verbanden legt.

Moti wil de verbeeldingskracht van de kijker activeren, hem of haar attent maken op het ‘bewuste zijn’ en het vermogen tot waarnemen. Hij laat zien dat kijken niet alleen een vorm van afwachten is, maar een bewuste, actieve vorm van denken.

In Spectral Spectrum onderzoekt Moti ideeën over waarneming, tijd, ruimte en bewustzijn.  Tussen kijken en begrijpen, tussen zien en inzien bestaat een fantastische ruimte, een ruimte van en voor het oog, van en voor de geest, waarin zowel de waarneming als het verstand voortdurend wordt uitgedaagd. De tentoonstelling kan beschouwd worden als één autonoom gebaar, als één installatie.

JCJ Vanderheyden

Uitgangspunt is het vroege werk van de in 2012 overleden kunstenaar JCJ Vanderheyden. Rondom Vanderheyden is mythevorming ontstaan. De kunstenaar, die onder andere bekend stond om zijn schilderijen van vliegtuigramen, stopte in 1964 naar verluidt vrijwel helemaal met schilderen. Hij begon te experimenteren met film, computergraphics, elektro-akoestiek, maar ook met bewustzijnsexperimenten.

De raadselachtigheid van deze experimenten heeft Moti altijd gefascineerd. Het sluit aan bij het huidige tijdsbeeld waarin het bewustzijn een populair onderzoeksgebied is in kunst en wetenschap. Wat voorheen exotische praktijken waren (yoga, meditatie), is nu mainstream geworden en zelfs gebruikelijk in het bedrijfsleven.

Onverstoorbaar

Voor deze tentoonstelling baseert Moti zich op twee documenten uit het gesloten archief van JCJ VanderHeyden met zowel zijn eigen werk als werk uit de ABN AMRO-collectie. Moti laat zien dat het enigmatische vroegere werk van JCJ Vanderheyden onderwerpen aansnijdt die universeel, hedendaags en relevant zijn.

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs heeft met Melvin Moti gekozen voor een bijzondere kunstenaar die uiterst geconcentreerd en onverstoorbaar zijn weg gaat en thema’s aansnijdt die de kern van ons bestaan raken. In het werk van Moti spelen thema’s als tijd, geschiedenis, herinnering, mentale experimenten en verschijnselen die buiten de kaders van de menselijke waarneming vallen een belangrijke rol. Zie ook http://bit.ly/1XUpVpQ

Vijfde editie

Melvin Moti (Rotterdam 1977) studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en vervolgde zijn opleiding aan De Ateliers in Amsterdam (1999-2001). Recente solotentoonstellingen zijn onder andere The Vision Machine (EMPAC, Troy, N.Y.), MAM Project 021 (Mori Art Museum Tokyo), One Thousand Points of Light (National Museums Scotland, Edinborough, Eigengrau (Musée d’ Art Moderne Grand-Duc Jean, Luxembourg), The Art of Orientation (Staatsgalerie Stuttgart) en From Dust to Dust (Wiels, Brussel).  

De ABN AMRO Kunstprijs werd in de vier voorgaande edities uitgereikt aan een talentvolle internationale kunstenaar in Nederland: Fahrettin Örenli (2004), Eylem Aladogan (2005), Ryan Gander (2006) en Melissa Gordon (2007). De prijs is in 2015 voortgezet als een stimuleringsprijs voor (inter)nationaal talent in Nederland.

De winnaar krijgt een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam met een bijgaande publicatie en een geldbedrag van 10.000 euro. Tevens wordt werk van hem of haar aangekocht voor de ABN AMRO-kunstcollectie.

Jury

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs 2015 bestond uit Maria Barnas (schrijver, dichter en beeldend kunstenaar), Lorenzo Benedetti (curator en directeur van de Appel arts center, Amsterdam), Lex ter Braak (directeur Jan van Eyck Academie, Maastricht), Danila Cahen (curator ABN AMRO-kunstcollectie) en Bart Rutten (hoofd collecties Stedelijk Museum Amsterdam).

Afbeelding 1: Melvin Moti, Miamalism, 2008, titelpagina Life Magazine, 2: Melvin Moti, A Century of Light, aquarel op papier, foto Gert-Jan van Rooij, 3: Julius Henricus Quinkhardt, Paulus Justus Determeyer Weslingh (1730-1793)  en zijn dienstknecht, 1765, olie op doek, Collectie ABN AMRO, 4: Sir Joshua Reynolds, Portrait of Mary Barnardiston, 1750, olie op doek, eigendom Melvin Moti, foto Gert-Jan de Rooij.

Datum:
26 november 2015 / 6 maart 2016
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1