Alles wat je van het WK wilde weten …. Maar niet durfde te vragen

De stad Amsterdam is overspoeld door een zee van oranje. Oranje vlaggen, slingers, hoeden, t-shirts, blousen en dames die zich alleen maar in het oranje hebben opgemaakt …  en dan vergeet ik nog de oranje pruiken op de hoofden van vrouwen én mannen.

De reden is dat het weer WK-tijd is, de belangrijkste gebeurtenis in de wereld die eens in de vier jaar gehouden wordt en die geldt als de belangrijkste media-evenement op de aardbol. Ongeveer twee miljard mensen zagen de finale in 2010. Het Nederlands team heeft de kleur oranje. Het Koninklijk Huis, van Nederland is het Huis van Oranje.

Saint Louis

Wat sport betreft is voetbal mijn derde favoriete sport na honkbal en college basketball. Mijn favoriete honkbalteam, The Cubs (Chicago) verliezen altijd. Dat is een van hun attracties. Mijn alma mater, Saint Louis University, heeft mijn trouw aan alle drie sporten beloond. Vorig won het basketball team na 19 wedstrijden zijn competitie en kon het naar de NCAA play-offs. Een werper van het honkbalteam werd geselecteerd voor het eerste van de Cubs en wat betreft voetbal zijn ze een doelpuntenmachine.

Als Nederlanders beseffen die ik niet alleen van voetbal houd, maar het spelletje ook snap, krijg ik bewonderende reacties. ‘Je bent een Amerikaan. Amerikanen snappen niks van voetbal!’ Goed, gaan we terug naar SLU, Saint Louis University. De NCAA erkende het voetbal in 1959. In mijn tijd op de SLU won het team vier keer de NCAA kampioenschappen en in totaal wonnen ze die tien keer. Ik verkocht kaartjes en kon daardoor voor niks kijken. Op die manier begon ik het spel te waarderen en te begrijpen.

Maradonna

Toen ik naar Amsterdam kwam was dat een openbaring voor mij. Het team van de stad, AJAX, is een krachtpatser in het Europese voetbal en ook het nationale team is dat. Ik zag het WK in 1974, toen Nederland tegen Duitsland in de finale stond. De Duitsers wonnen, met een scoreverschil van een goal. In 1978 speelden ze weer in de finale tegen Argentinië dit keer. Ook die wedstrijd verloren ze met een doelpunt verschil. Ironisch genoeg was dat doelpunt niet koosjer. Het werd met de hand gemaakt – dat mag niet – door Maradonna en de scheidsrechter zag het niet. In 1978 bevond ik me in Detroit. Het duurde drie dagen voordat ik de uitslag van de wedstrijd zag in een krantenstukje van twee centimeter.  De populariteit van voetbal is van ver gekomen in Amerika. 

Verplaatsen we ons naar 2010. De laatste WK-wedstrijd is Spanje tegen Nederland. Weer verloren we met een doelpunt. Ik heb er niet echt een traantje om gelaten want het spel van de Nederlanders was te agressief, zeg maar gerust vuil. Maar goed, als het maar resultaat heeft, maar dat had het niet.

Pingpong balletjes

Afgelopen vrijdag moest Nederland zijn eerste wedstrijd spelen en , toeval of niet, ze moesten weer tegen Spanje. Hoe was ’t mogelijk? De afvalronden voor het WK begonnen twee jaar geleden. 32 van de meer dan 160 teams moeten het nu uitvechten in Brazilië. Er zijn acht poules gemaakt met vier teams elk. In welke poule een team speelt wordt bepaald door het toeval. Een paar maanden geleden was er een evenement – overal in de wereld te zien – waarin pingpong balletjes met de naam van een land erop – uit een apparaat floepten en op een schaal terechtkwamen. Dat Nederland weer tegen Spanje moest was een ongelooflijke verrassing.

Ik heb geen tv, dus nam ik me voor naar een buurtcafé / bar te gaan om daar een hapje te eten en de wedstrijd te zien. Bij het eerste café stond iedereen buiten op en rond het terras, allemaal sigaretjes rokend. Prachtig! Binnen was nog een tafeltje vrij en daar had ik geluk mee, want er stonden er maar drie of vier, terwijl het er normaal twintig zijn. De ober kwam naar me toe en zei dat ik kon blijven zitten tot het spel begon. Dan kon er alleen gestaan worden. Huh?  Hey man, ik ben ouder dan 70! Ik vertrok.

De hel breekt los

De volgende is nieuw in de buurt: Bukowski. Genoemd naar de beruchte Charles Bukowski, een schrijver die ik graag lees, maar verafschuw als mens … Maar ik dwaal af. Verrassing! Hetzelfde als in het andere café: alleen staan.

Ik vond een Turks restaurant dat bijna leeg was, maar er was een tv en de voetbalwedstrijd stond op. Ik ging aan een tafeltje zitten en bekeek het menu. Toen ik bij de dranken aanbeland was zag ik: geen bier of wijn. Ik vroeg ernaar en kreeg te horen: ‘Geen alcohol’. Weg was ik.

Ik vond een café met een tent over de binnenplaats. Ik zag bankjes.  Mooie bankjes zonder rugleuning. Ik vond een plaatsje op een afstand van zeven rijen voor twee hoog op de muur geïnstalleerde tv’s. Ik was de enige ouder dan 30 in de menigte. Ik bestelde een hamburger, was niet slecht. De wedstrijd begon. Spanje maakte het eerste doelpunt in de 25e minuut en Nederland scoorde in de 43e minuut net voor de pauze. In de tweede helft brak de hel los. De Nederlanders scoorden vier doelpunten.  De Nederlanders hadden wraak willen nemen voor 2010, en, oh man, de Spanjaarden hebben het geweten.  Het was lang geleden dat de Spanjaarden vijf doelpunten tegen hadden en dat was ergens vroeg in de jaren zestig.

Vedad Ibisevic

Ze versloegen Spanje met 5 – 1. Het was meer dan een pak slaag, het was een vernedering. Maar nu moeten de Nederlanders in hun poule tegen Chili, een andere krachtpatser. Maar iedereen is ervan overtuigd dat Nederland doorgaat naar de volgende ronde.  De twee beste teams in ieder poule gaan door. We zijn niet té  overmoedig, want het toernooi eindigt pas half juli. Nog een lange weg te gaan. Er kan nog van alles gebeuren. 

Ik heb ook belangstelling voor het Amerikaanse team omdat er en SLU afgestudeerde in meespeelt: Brad Davis. Amerika versloeg afgelopen maandag Ghana. Dat was een grote verrassing. En ik kijk naar Bosnië-Herzegowina omdat een andere SLU-speler, Vedad Ibisevic, ervoor speelt. Een sportjournalist schreef: ‘De stad St. Louis kan - met Bosnië in de WK – achter Vedad gaan staan. Want het Vedad-verhaal is ook het verhaal van St. Louis, het immigrantenverhaal, het vluchtelingenverhaal. De knaap gaat terug naar zijn geboorteland en helpt zijn land naar het WK. Bosnië verloor zijn eerste wedstrijd, maar Vedad scoorde het enige doelpunt voor Bosnië.

Brazilië

Helaas is er niemand die denkt dat de US van Amerika enige kans heeft de finale te spelen. En zelf de Duitse coach heeft gezegd dat het een leerproces is. Maar ze zijn van ver gekomen en misschien, heel misschien, duurt het niet lang of de US van Amerika ook een van de acht krachtpatsers is. Dat gezegd zijnde, heeft de USA Ghana toch maar verslagen. Niet gemakkelijk en de voetbalwereld keek  er van op.  

Ik herinner me het WK van 1994. Het werd gespeeld in de Verenigde Staten. De 4e juli moest het Amerikaanse team tegen het machtige Brazilië spelen. Ik keek de wedstrijden bij een buurman die – voor de duur van de play-offs – een huisfeestje had georganiseerd. Ik vertelde de aanwezigen dat Amerika een kans had Brazilië te verslaan net zoals het Amerikaanse ijshockeyteam dat deed tegen de Russen in 1980. En ik wilde heel erg dat Amerika won omdat de winnaar in de volgende wedstrijd tegen Nederland moest spelen. Ik legde aan mijn vrienden uit dat ik geen twijfel had dat de Nederlanders de Amerikanen zouden verslaan, maar ik dacht niet dat ze Brazilië zouden kunnen verslaan. Welnu, de VS speelden een goede wedstrijd, maar verloren van de Brazilianen. Hetzelfde  gebeurde met de Nederlanders.    

Zingen

Over een paar uur speelt Nederland tegen Australië, dat niet bekend is om zijn voetbal. Evenwel, de laatste jaren heeft Australië Nederlandse coaches ingehuurd. Dus de Aussies weten van zeer nabij hoe de Nederlanders het spelletje spelen. Hmmmmm!

In de tussentijd ben ik nog steeds aan ’t zingen. 5-1, 5-1. Hoe goed kun je ’t hebben.

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0