Retrospectief Ed van der Elsken in het Stadsarchief

In het Stadsarchief Amsterdam is een retrospectief van het fotowerk van Ed van der Elsken. De titel is Oude Foto’s – 1947 – 1970. Van der Elsken was een van de eerste straatfotografen. Hij hield van Amsterdam en vooral van de Amsterdammers. De tentoonstelling is op een speciale manier gemonteerd.

Het is een echo van het boek AMSTERDAM! in de zin dat je van foto naar foto gaat. De tentoonstelling valt samen met een heruitgave van het boek . Het boek was een gezamenlijk project van het Nederlands Fotomuseum dat 300 negatieven opnieuw inscande en bewerkte en het Anthon Beeke collectief, dat assisteerde bij de lay-out en design.

Jonge dames met bijenkorfkapsels

Het boek is echt een koopje als je bedenkt hoe dik het is. Er is een audiotour bij het entreekaartje inbegrepen. Die is in het Nederlands of het Engels.

De tentoonstelling belicht het verhaal van een na-oorlogse fotograaf die treurt over de moord op zijn joodse stadsgenoten. Het zijn allemaal zwart-wit foto’s die de emoties van het moment vangen. Het zwart – wit en het contrast werken buitengewoon sterk. In de straatscènes zie je de stad onder sneeuw en ijs, je ziet blauwe luchten en de gloed van de zomer.

Er zijn de ‘bad boys’, en de jonge dames met hun bijenkorfkapsel. Je ziet mensen op straat dansen en ook mensen die vechten en demonstreren. Er zijn twee video’s met Engelse ondertitels.

Datum:
6 juni 2014 / 14 september 2014

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0