Bizons in Amsterdam

Op vrijdag 4 april vindt de opening plaats van Bison Caravan. Bison Caravan is een internationale kunstmanifestatie en een reizende tentoonstelling. De tentoonstelling vindt plaats in Leemfabriek Tierrafino in Amsterdam.

Een selectie uit de ca. 300 kunstwerken tellende internationale ‘kudde’ wordt aangevuld met nieuw werk van bekende Nederlandse kunstenaars als David Bade, Natasja Kensmil, Rob Birza, Eva Klee, Berend Strik, Gijs Frieling, Noah Lamp, Carl Giskes, Louwrien Wijers en Hilarius Hofstede. Iedere werk representeert een bizon.

Speciaal voor Bison Caravan spelen de Malinese zanger / gitarist Samba Touré en zijn band op de opening. 

Paleolitische grot

Bison Caravan is in 2003 van start gegaan in Denemarken in het Museum voor Moderne Kunst in Aarhuus. Na de aanslagen in 2001 op het World Trade Center in New York leek de wereld op slot te gaan. Een groep kunstenaars onder leiding van Hilarius Hofstede voelde noodzaak tot een krachtige beweging die culturen met elkaar zou verbinden.

Het beeld van de bizon ontstond als representant van onze eigen Europese oertijd en de wortels van de beeldende kunst: de paleolithische grot en de eerste schilderingen van menselijke hand. Voor de Amerikaanse indianen is de bizon het symbool van overvloed, mits wij ons vanuit harmonie afstemmen op de ons omringende omgeving. Hoe actueel is dit in tijd van ‘crisis’?

Europese wisent

Na de start in Aarhuus was Bison Caravan te zien in Marseille, Vlissingen, Bamako/Mali en in Polen aan de grens met Wit-Rusland, thuisland van de Europese wisent. Voordat de tentoonstelling verder reist naar Canada en Brazilie is er deze laatste Nederlandse editie in Tierrafino. Bij iedere tentoonstelling groeit de ‘caravan’. De kunstwerken worden gedoneerd en blijven deel uitmaken van ‘de kudde’.

Bison Caravan vindt plaats van 4 april t/m 22 juni 2014 in Tierrafino, Archangelkade 23, Minervahaven, 1013 BE Amsterdam. De tentoonstelling is ieder weekedn te bezichtigen van 12 – 17 uur. Toegang 5 euro. Kaarten voor de opening zijn 20 euro. Te bestellen via www.bisoncaravan.com  Meer informatie bij Evelien Kroese, e.kroese@xs4all.nl , tel. 06-16034150.

Zie verder ook Facebook: https://www.facebook.com/pages/Bison-Caravan/316078258520402 en www.tierrafino.com. 

Datum:
4 april 2014

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0