Paleis op de Dam (Amsterdam)

Horizontal tabs

Beschrijving

Het Paleis op de Dam is een van Nederlands meest bekende gebouwen. Het gebouw, ontworpen door meesterarchitect Jacob van Campen, moest dienen als stadshuis van Amsterdam. Toch zou het vooral bekend worden als koninklijk paleis.

Het Amsterdam van de 17e eeuw was rijk en machtig. Om die nieuwe rijkdom en macht uit te dragen naar de rest van de wereld, besloten de regenten van de stad dat een nieuw stadshuis wel op zijn plaats was. Het oude Middeleeuwse gebouw werd tegen de grond geslagen en Jacob van Campen ging aan de slag aan een nieuw ontwerp. Hij koos voor een monumentaal gebouw opgetrokken in een sobere stijl die bekend staat als Hollandse Barok. De regenten pakten het groots aan: het nieuwse stadshuis was gedurende de 17e en 18e eeuw één van de grootse openbare gebouwen van Europa.

De bouw van het exterieur begon in 1648 en was pas in 1655 klaar. Aan het interieur werd nog tot aan het begin van de 18e eeuw gewerkt. Zeker aan de binnenkant werden kosten nog moeiten gespaard: de regenten lieten hun nieuwe stadshuis sieren met schilderwerken van de beste Hollandse meesters en vele ladingen marmer. Het meest indrukwekkend van allemaal is misschien wel de enorme Burgerzaal, die als geen andere plek de Amsterdamse invloed op de wereld(handel) uitdrukt.

Frans design

Het bleef als stadshuis functioneren tot in 1808 Lodewijk Napoleon besloot zijn residentie van Den Haag naar het economisch veel belangrijkere Amsterdam te verplaatsen. Binnen een maand moest het stadshuis tot een leefbaar paleis worden verbouwd. Het stadhuis werd heringericht in de toen populaire Empirestijl. Galerijen werden omgetoverd tot salons, de Schepenkamer veranderde in een troonzaal: een duidelijk signaal van de nieuwe politieke realiteit in Nederland.

Ook de buitenkant werd aangepast. De oude Waag die voor het paleis stond werd afgebroken, omdat deze het uitzicht zou verpesten, en er werd een balkon aan het paleis toegevoegd. Lodewijk verhuisde geregeld en ook het Paleis op de Dam werd al snel verlaten. Zijn vrouw Hortense vond het leven in Amsterdam helemaal niets: de stad was volgens haar vies en ongezond en ondanks de verbouwingen voldeed het paleis in haar ogen niet aan de smaak van die tijd.

De Oranjes trekken in

Twee jaar na de verbouwing, in 1810, trad Lodewijk af. Het paleis zou nooit meer een stadshuis worden. Het stadsbestuur van Amsterdam gaf het Paleis op de Dam in bruikleen aan koning Willem I. Sinds die tijd wonen de Oranjes er. Pas in 1936 is het gebouw officieel eigendom van de koninklijke familie geworden. Maar het paleis heeft meer dan alleen regenten of koningen gehuisvest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Wilhelmina in London verbleef, woonde paleisopzichter Perfors er met zijn gezin in het gezelschap van enkele onderduikers.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het interieur van het paleis weer grotendeels in zijn oude glorie hersteld. Het balkon is er nog steeds en blijft een veel gebruikte plek voor het Koninklijk Huis om zich aan het Nederlandse volk te presenteren (zoals tijdens de huwelijksfestiviteiten van Willem-Alexander en Maxima in 2002), precies zoals Lodewijk het bedoeld heeft.

Adres

Dam
1012 JS Amsterdam

Openingstijden

Het Paleis op de Dam is dagelijks geopend tussen 12:00 en 17:00 uur. Het paleis kan gesloten zijn in de periode rondom officiële ontvangsten.

Audiotours zijn gratis verkrijgbaar, indien beschikbaar.

Het Paleis op de Dam verzorgt rondleidingen voor groepen. Deze dienen minimaal twee weken van tevoren aangevraagd te worden. Aan een rondleiding kunnen minimaal tien en maximaal twintig personen deelnemen. Rondleidingen worden gegeven in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. Voor meer informatie, zie de website.

Telefoonnummer

+ 31 20 620 40 60

E-mailadres

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 2