Beatrix Wilhelmina Armgard van Oranje-Nassau

Op 28 januari 2013 kondigde Hare Majesteit de Koningin haar aftreden aan. Er breekt een nieuw tijdperk aan met ditmaal een koning op de troon. Tijd dus voor een korte terugblik op het leven van Beatrix Wilhelmina Armgard van Oranje-Nassau.

Beatrix Wilhelmina Armgard werd op 31 januari 1938 geboren op Paleis Soestdijk te Baarn. Ze was het eerste kind van Prinses Juliana en Prins Bernhard, en na haar moeder Prinses Juliana, tweede in lijn om de troon op te volgen. Het gezin werd verder uitgebreid met drie dochters: Irene, Margriet en Christina. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog bracht Beatrix enige tijd door in Engeland en Canada, om in de zomer van 1945 terug te keren naar Paleis Soestdijk.

Studietijd en huwelijk

In Baarn bracht ze haar hele jeugd en schooltijd door, alwaar zij haar Gymnasium diploma behaalde aan het Baarns Lyceum in 1956. Na haar eindexamen ging Beatrix aan de Universiteit van Leiden studeren en werd zij lid van de Vereeniging van Vrouwelijke Studenten (VVSL) te Leiden. In 1961 behaalde de kroonprinses haar doctoraalexamen Rechten in de vrije studierichting, een combinatie van verschillende disciplines. Na haar afstuderen hield ze zich vooral bezig met representatieve verplichtingen en reizen.

Op 28 juni 1965 kondigde Koningin Juliana de enigzins omstreden verloving tussen Beatrix en de Duitse Claus von Amsberg aan. Er was voor de verloving hevige commotie ontstaan over het feit dat Claus een Duitser was en in het verleden lid was geweest van de Hitlerjugend. Om het vermeende oorlogsverleden van Claus te onderzoeken werd er een onderzoekscommissie ingesteld onder leiding van historicus Loe de Jong. De uitkomsten van het onderzoek werden door de commissie als niet belastend gevonden, hetgeen betekende dat het huwelijk kon plaatsvinden.

Koningin van het Koninkrijk der Nederlanden

Prinses Beatrix en Prins Claus kregen samen drie zonen: Prins Willem-Alexander (1967), Prins Friso (1968) en Prins Constantijn (1969). In de jaren voorafgaand aan haar inhuldiging in 1980 hield de toekomstig vorstin zich steeds intensiever bezig met de naderende troonsopvolging. Deze was een feit op 30 januari 1980, de verjaardag van haar moeder Juliana.

Vanaf haar aanstelling als Koningin van het Koninkrijk der Nederlanden vervulde Beatrix verschillende functies. Niet alleen is zij het formele staatshoofd van Nederland, maar ook voorzitter van de Raad van State en beschermvrouwe van diverse verenigingen en fondsen. Daarnaast is Koningin Beatrix volop bezig met het vervullen van representatieve verplichtingen en staatsbezoeken. In 2002 werd de Koningin getroffen door een persoonlijke tragedie: in het najaar overleed Prins Claus.

Naderend afscheid

Al enige jaren gingen er geruchten dat het wel eens tijd kon zijn dat Koningin Beatrix plaats maakt voor haar zoon, Prins Willem-Alexander. Deze geruchten wist de koningin vakkundig te weerleggen door haar drukke agenda van de afgelopen jaren onverminderd voort te zetten en een groot aantal landen te bezoeken. Op 28 januari 2013 kondigde de Rijksvoorlichtingendienst uiteindelijk een toespraak aan waarin de Koningin verklaarde haar ambt neer te leggen. Vanaf 2014 zullen we dus geen Koninginnedag meer vieren op 30 april, maar Koningsdag op 27 april.

 

Functie / titel:
Koningin van het Koninkrijk der Nederlanden
Geboorte- en sterfdatum:
31 januari 1938
Plaats geboorte:
Baarn
Sekse:
Vrouw
Woonplaatsen:
Baarn, Leiden, Lage Vuursche, Den Haag
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0