Arent de Gelder

Een van de laatste leerlingen van Rembrandt in zijn atelier is Arent de Gelder. Pas in 1661 begon de Gelder aan zijn opleiding bij de meester. De Gelder wordt ook gezien als een van de beste leerlingen van Rembrandt. Zijn werken zijn vooral te zien in musea in Duitsland en in Nederland in het Rijksmuseum en het Dordrechts Museum.

Opleiding en stijl
Voordat De Gelder naar Amsterdam vertrok haalde hij een diploma in de kunst bij Samuel van Hoogstraten. De Gelder schilderde bij Rembrandt van 1661 tot 1663. Van Rembrandt leerde hij het meest en zijn stijl lijkt veel op die van hem. Het gebruik van clair-obscuur en de vrije penseelvoering was hem aangeleerd door zijn meester. Wel had De Gelder een voorkeur voor helderdere kleuren.

Werken
De Gelder schilderde vooral Bijbelse taferelen en een aantal portretten. Zelf was hij ook een gelovig man en hij haalde zijn inspiratie uit de Bijbel en andere religieuze bronnen. Er is één Bijbelverhaal uit het oude testament wat hem erg interesseerde en dat is het verhaal van koningin Esther. Hij wijdt hier minstens zeventien schilderijen aan. Het werk van De Gelder sluit aan bij het late werk van Rembrandt. Dit is goed te zien op schilderijen als Abimelech geeft Goliaths zwaard aan David en De doop van Jezus Christus. Hij gebruikte naast het typische Rembrandt-koloriet blauw, groen en violet als belangrijkste kleuren. Zijn belangrijkste werk is een 22-delige passieserie uit 1715. Deze is nu verdeeld over het Rijksmuseum in Amsterdam en Schloss Johannisburg in Aschaffenburg. 

Terug in Dordrecht
Na zijn opleiding bij Rembrandt vertrok De Gelder in 1663 weer naar Dordrecht om daar op eigen benen zijn geld te verdienen als schilder. Hij kwam uit een welgestelde familie en hoefde zich geen zorgen te maken over zijn inkomen. De Gelders bescheiden familiekapitaal, aangevuld met leningen, zorgde ervoor dat hij zich niet om de markt hoefde te bekommeren. Dat maakte het voor hem mogelijk zijn eigen stijl te blijven gebruiken toen die in de 18e eeuw uit de mode raakte. Hij zou ook altijd tegen de heersende mode in, de opvattingen en stijl van zijn meester Rembrandt trouw blijven. Hij had dan ook slechts een kleine kring van opdrachtgevers.
Arent de Gelder overlijdt in 1727 en wordt begraven in de Grote Kerk van Dordrecht.

Functie / titel:
Schilder
Geboorte- en sterfdatum:
26 oktober 1645 / 27 augustus 1727
Plaats geboorte:
Dordrecht
Plaats sterven:
Dordrecht
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Dordrecht, Amsterdam

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0