Rembrandt van Rijn

Kunstschilder Rembrandt van Rijn was een van de belangrijkste Hollandse meesters van de zeventiende eeuw. Hij maakte meer dan driehonderd schilderijen, evenzoveel etsen en meer dan tweeduizend tekeningen. Zijn werk hangt in de belangrijkste musea over de hele wereld. Toch ging zijn leven bepaald niet over rozen.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn werd op 5 juli 1606 te Leiden geboren, de zoon Harmen Gerritsz en Neeltje van Zuytbrouck. Harmen was een molenaar, Neeltje een welgestelde bakkersdochter. De familie van Rijn had genoeg middelen om Rembrandt naar de Latijnse school te sturen en daarna naar de Universiteit Leiden. Maar Rembrandt voelde meer voor schilderen dan voor boeken. Hij besloot lessen te gaan volgen bij Jacob van Swanenburgh en Pieter Lastman. Rond 1624 opende Rembrandt zijn eigen atelier, in samenwerking met de schilder Jan Lievens. Om zijn inkomen te vergroten nam hij na enkele jaren ook leerlingen aan.

Ontdekt

De jonge kunstenaar werd in 1629 ontdekt door niemand minder dan Constantijn Huygens, die lovend was over zijn werk. De connecties van Huygens, die secretaris was van de stadhouder van Oranje, zorgden voor de nodige opdrachten en de schilderszaak liep goed. Twee jaar later trok Rembrandt naar Amsterdam, dat in rap tempo de belangrijkste stad van de Republiek was geworden.

Rembrandt waagde zich aan de portretkunst, wat een enorm succes bleek. Het liep storm in zijn atelier. Rembrandt trok in bij Hendrick Uylenberg, een kunsthandelaar. Daar leerde hij ook de nicht van Hendrick kennen, Saskia. De vonk sloeg over en het paar trad in 1634 in het huwelijksbootje. Een aantal jaar later kochten de twee hun eerste eigen woning aan de Sint Antoniesbreestraat.

Kraambedproblemen

Terwijl Rembrandt nieuwe hoogtes bereikte in de kunst pakten donkere wolken zich samen aan de horizon. Rembrandt gaf veel geld uit, en de familie van Saskia vreesde voor het familiefortuin. Er volgde nog een veel zwaardere persoonlijke klap. Het koppel zou in die jaren namelijk maar liefst drie kinderen moeten begraven, een zoon en twee dochters. Alleen Titus, geboren in 1641, overleefde zijn kindertijd. Moeder Saskia verzwakte meer en meer en kreeg tuberculose. Om te helpen met het voeden van de kleine Titus huurde Rembrandt Geertje Dircx in. Ondertussen trof Saskia regelingen voor na haar dood. Haar fortuin zette ze weg voor de kleine Titus, maar die zou het alleen krijgen wanneer Rembrandt nooit zou hertrouwen.

Een ontevreden minnares

Terwijl zijn eigenlijke vrouw stervende was knoopte Rembrandt een amoureuze relatie aan met Geertje. Saskia overleed in 1642 en liet Rembrandt alleen achter met Titus. En met Geertje: hun verhouding hield nog enkele jaren stand, totdat Geertje genoeg had van haar rol als minnares. Ze eiste dat Rembrandt zijn beloftes nakwam en met haar in het huwelijk zou treden. Maar dat wilde Rembrandt niet. Het stel kwam uiteindelijk voor de rechtbank tot een financiële regeling. Daarbij stond Rembrandt onder meer de juwelen af die hij ooit voor Saskia had gekocht. Toen de schilder er achter kwam dat Geertje deze na hun breuk had doorverkocht, maakte hij gebruik van zijn connecties om Geertje voor twaalf jaar te laten opsluiten in een armenhuis te Gouda. Geertje zou daar vijf jaar gevangen zitten totdat ook zij het leven liet.

Hoer

Rond 1650 kreeg Rembrandt een relatie met Hendrickje Stoffels. Zij werkte voor hem als dienstmeid. In 1654 werd er een dochter geboren, Cornelia. Maar dat kwam Hendrickje duur te staan: ze wordt er door de lokale kerkenraad van beschuldigd een hoer te zijn, aangezien Cornelia geboren terwijl haar ouders niet eens getrouwd waren. Rembrandt zou nooit met Hendrickje in het huwelijk treden. Dat zou namelijk de erfenis die Saskia had weggezet voor Titus in gevaar brengen.

Achterstallige betalingen

Vanaf 1656 kwam Rembrandt in serieuze financiële problemen terecht. De schilder leefde al jaren boven zijn stand en een bankroet dreigde. Rembrandt moest een groot deel van zijn bezittingen verkopen. Daar bleken busten van Romeinse keizers, dure prenten en een flinke collectie Aziatische voorwerpen tussen te zitten.

Maar de verkoop viel tegen en Rembrandt was genoodzaakt in 1660 verhuizen naar een veel kleinere woning aan de Rozengracht. Het atelier kwam op naam van Hendrickje en Titus te staan, om de schuldeisers te omzeilen. Rembrandt bleef ondanks zijn faillissement als kunstenaar hoog aangeschreven en de opdrachtenstroom hield niet op.  Cosimo d’Medici, kunstliefhebber en groothertog van Toscane, kwam hem in 1667 zelfs thuis opzoeken.

Vergeten graf

Ook in zijn laatste jaren bleven Rembrandt persoonlijke tragedies niet bespaard. Zijn geliefde Hendrickje stierf in 1663, zijn zoon Titus in 1668. Rembrandt zelf liet nog geen jaar na de dood van zijn zoon het leven. Hij werd begraven in een ongemarkeerd graf in de Westerkerk.

Functie / titel:
schilder
Geboorte- en sterfdatum:
15 juli 1606 / 4 oktober 1669
Plaats geboorte:
Leiden
Plaats sterven:
Amsterdam
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Amsterdam

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0