Late Rembrandt

Voor de eerste keer presenteert het Rijksmuseum een groots overzicht van de late werken van Rembrandt van Rijn. Late Rembrandt toont het indrukwekkend hoogtepunt van zijn immense talent. Rembrandt experimenteerde in de laatste jaren van zijn leven met grafiek- en schildertechnieken en wist een ongekende diepgang in zijn werk te brengen. Het leidde tot zijn meest gedurfde, individualistische en intieme werk en maakte de late periode van zijn leven tot de meest onderscheidende, vernieuwende en uitzonderlijke fase in zijn carrière.

De schilderijen die hij in deze periode van zijn leven maakte, waaronder het Zelfportret met twee cirkels (Kenwood House, Londen), het Familieportret (Herzog Anton Ulrich-museum, Braunschweig), de Zegen van Jacob (Gemäldegalerie Alte Meister, Kassel) en De Joodse Bruid (Rijksmuseum) zijn al eeuwenlang bepalend voor het Rembrandtbeeld wereldwijd. Met 40 schilderijen, 20 tekeningen en 30 prenten presenteert het Rijksmuseum met Late Rembrandt een uitgebreid overzicht van het werk van de meester tussen ca. 1652 en zijn dood in 1669. De schilderijen en tekeningen komen uit vooraanstaande musea en particuliere collecties uit Europa en de VS. Het is voor het eerst dat Rembrandts late werken bij en naast elkaar getoond worden.

De late Rembrandt
Rembrandts latere leven werd getekend door tragische persoonlijke verliezen en aanhoudende financiële tegenslagen. Toch produceerde hij zijn beste werk onder zware omstandigheden. In plaats van compromissen te sluiten veranderde de non-conformistische Rembrandt in zijn latere leven radicaal van koers en maakte zijn meest karakteristieke en gewaagde tekeningen, etsen en schilderijen. Hij onderscheidde zich van zijn tijdgenoten door de losse wijze waarop hij zijn werk uitvoerde, de ongeëvenaarde weergave van verf en licht die hij dankzij onconventionele methoden wist te bereiken en zijn fenomenale vermogen om de diepste gedachten en gevoelens van zijn hoofdfiguren te doorgronden. Als geen ander wist Rembrandt de essentie te raken waar het gaat om intimiteit, contemplatie, innerlijke conflicten en verzoening.

Over de tentoonstelling
De tentoonstelling is opgedeeld in tien thema’s: De late zelfportretten, Observatie van het alledaagse leven, Artistieke wedijver, Artistieke conventies, Experimentele techniek, Licht, Intimiteit, Contemplatie, Innerlijke strijd en Verzoening.

Late Rembrandt is gemaakt in samenwerking met de National Gallery Londen, waar de tentoonstelling van 15 oktober 2014 – 18 januari 2015 te zien is. De schilderijen Het familieportret (Herzog Anton Ulrich-museum, Braunschweig), Portret van Jan Six (Collectie Six, Amsterdam), het Zelfportret als Zeuxis (Wallraf-Richartz Museum, Keulen) en Jakob en de engel (Gemäldegalerie, Berlijn) zijn alleen in Amsterdam te zien.

Datum:
12 februari 2015 / 17 mei 2015
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0