Presentatie Acedia in Perdu

Erik Lindner presenteert zijn vijfde dichtbundel, Acedia in Perdu. Erik Lindner treedt op en verder doen dat Jan Baeke, Jaap Blonk, Jeroen Dera, Hélène Gelèns, Suzanne Holtzer, Mustafa Stitou en Dimitri van Zeebroeck.

Erik Lindner debuteerde in 1996 bij uitgeverij Perdu met Tramontane. Nu is er een vijfde dichtbundel, Acedia: 34 nieuwe gedichten die zijn aangevuld met een keuze uit zijn eerdere bundels. De acedia noemde Walter Benjamin de indolentie van het hart, die versaagt het echte historische beeld, dat vluchtig oplicht, te bemachtigen. In de bundels van Erik Lindner duikt het begrip acedia telkens op als bestemmingsoord, toestand of ervaring van de werkelijkheid.

Op deze feestelijke presentatie zal hoofdredacteur Suzanne Holtzer van De Bezige Bij een inleiding houden. Criticus Jeroen Dera geeft een lezing over de bundel. Dichters Jan Baeke, Jaap Blonk, Hélène Gelèns en Mustafa Stitou zullen voorlezen. En er wordt een korte film vertoond van Dimitri van Zeebroeck gebaseerd op een gedicht van Erik Lindner.

Erik Lindner publiceerde na zijn debuut bij De Bezige Bij de dichtbundels Tong en trede (2000), Tafel (2004) en Terrein (2010), en de roman Naar Whitebridge (2013). In Duitse vertaling van Rosemarie Still verscheen Nach Akedia (Matthes & Seitz Berlin, 2013), in Italiaanse vertaling van Pierluigi Lanfranchi verscheen Fermate Provvisoria (CFR edizioni, 2013). Hij is redacteur van de tijdschriften Revisor en Terras.

“Uiterst opmerkzaam maar gelaten lukt het Lindner iedere keer weer het eenvoudige met het ingewikkelde samen te laten vloeien tot nieuwe, dagende inzichten.” (Andreas Langenbacher in de Neue Zürcher Zeitung, 28 juni 2014)

“Erik Lindner slaagt er niet alleen in onze patronen van taal en waarneming te doen kantelen, het lukt hem ook de zintuigen aan te scherpen voor wat mogelijk is.”(Nico Bleutge in Süddeutsche Zeitung, 8 oktober 2013)

“De gedichten van Erik Lindner gaan uiteindelijk altijd, wat het onderwerp ook is, over geluk.”(Ulf Stolterfoht in het nawoord van Nach Akedia)

 ‘Lindners grote kracht is ook nog, mede dankzij zijn parlando, dat alles in eerste instantie vanzelfsprekend overkomt. Hij is in staat, en dat is een van de voorwaarden voor geslaagde poezie, een autonome wereld op te roepen.”(Albert Hagenaars, Haagsche Courant)

Datum:
20 december 2014

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0