Crossing Border 2014

Er is weer heel wat te beleven op de komende editie van Crossing Border. Schrijvers, muzikanten  en speciale projecten. Beginnen we met het laatste.

Oorlog en Terpentijn

De literaire bestseller Oorlog en Terpentijn van auteur Stefan Hertmans is de basis voor een bijzonder samenspel tussen drie kunstenaars die ieder hun eigen oorlogservaring delen (WO I, WO II, Oekraïne). Beeldhouwer en tekenaar Koenraad Tinel (hij maakte het prachtige affiche van Crossing Border)  tekent live en laat zich inspireren door teksten die Stefan Hertmans heeft geselecteerd. De In Nederland wonende Oekraïnse muzikant Oleg Lysenko, meester op accordeon, bayan en bandoneon, speelt fragmenten uit Vijf gezichten op het land van de Goelag Archipel (van de Oekraïnse componist Victor Vlasov).

Alle dagen feest, 70 jaar uitgeverij De Bezige Bij

Op 12 december 2014 viert uitgeverij De Bezige Bij haar zeventigste verjaardag. In die zeventig jaar heeft De Bij zich ontwikkeld tot een toonaangevende literaire uitgeverij, waar evenveel plek is voor grote, klassieke oeuvres als voor het bruisende, ongewisse avontuur. In het feestelijk programma worden klassieke romans uit het fonds voorgesteld door een nieuwe generatie Bezige Bij-auteurs. Uitgever Henk Pröpper en redacteur Thomas van den Bergh spreken met hen over hun inspiratiebronnen. Remco Campert leest voor uit zijn roman Alle dagen feest.

Graphic novels

Vier jonge talenten uit Nederland en Vlaanderen presenteren hun werk. Aimée de Jongh die dagelijks voor Metro tekent, Robbert Raffe, filosoof en dandy, Shamisa Debroey over vrijheid of liefde en Wide Vercnocke over de vleselijke kant van het leven.

The Chronicles

Een collectief talentvolle jonge internationale schrijvers en vertalers doet verslag van het festival. . Op dezelfde avond worden hun verhalen op de The Chronicles site geplaatst.

Thé Lau

Thé Lau leest voor uit zijn nieuwe boek Juliette, een liefde in snapshots. ‘Thé Lau is een biljartende Steinbeck, een man die eloquent sprekend van een barkruk af kan lazeren in een bruine kroeg; de plek overigens waar hij zich bij uitstek thuis voelt, gesprekken voert en als meeting point gebruikt.’(uitgever Oscar van Gelderen).

From Scotland with love

Een documentaire van singer-songwriter King Creosote (Kenny Anderson) en elektronica muzikant Jon Hopkins. De documentaire laat de geschiedenis zien van Glasgow aan de hand van archiefbeelden uit het begin van de 20e eeuw. De soundtrack van King Creosote levert mooie bijpassende nummers op.

En verder

En verder komt Joost van Bellen, de voormalige diskjockey en party-organisator, zijn debuutroman Pandaogen presenteren (filmrechten al verkocht). VPRO-radiomaker Jaap Boots vertelt over zijn radioervaringen die hij opschreef in het boek Donderweg: mijn leven in de fastlane van de popmuziek. Henry Marsh, een van de vooraanstaande Britse neurochirurgen gunt een blik in de operatiekamer en de complexiteit van de hersenen, opgeschreven in Allereerst niet schaden. Ian McEwan wordt – speciaal voor jongeren – geïnterviewd over zijn boek De Dagdromer, Joanne Rakoff vertelt over Mijn jaar met Salinger, Henny Vrienten brengt de mooiste en grappigste gedichten over roken ten gehore. Jonge honden van uitgeverij De Geus  presenteren On the Road en de AKO-literatuurprijs 2014 wordt uitgereikt.   

En dan heb ik nog een heleboel niet genoemd. Gaat het zien!

Datum:
13 november 2014 / 16 november 2014

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0