Op tournee met Ramses

Mijn carrière begon in 1971 bij Cabaret Tekstpierement, waarin ook oprichtster Sylvia Alberts zat. Ik kende Frank Sanders en Sylvia nog van de middelbare school tien jaar daarvoor. Toen het speelseizoen in april 1972 afgelopen was kocht ik uit nieuwsgierigheid de LP Shaffy Chantate (1) om naar Sylvia en Thijs van Leer, van wie ik af en toe les had, te luisteren. Ik hoorde toen voor het eerst pas Ramses Shaffy, Liesbeth List en het overdonderende Trio Louis van Dijk met het zang kwartet.

Binnen enkele dagen zorgde ik ervoor alle Shaffy-LP’s te bemachtigen die er tot op dat moment uitgebracht waren. Deze april weken in 1972 zouden voor mij een belangrijke periode vol inspiratie worden. Ik ging alle liedjes uitzoeken en spelen. Precies in die periode kwam Shaffy bovendien toevallig regelmatig bij de violist Christiaan Bor op bezoek, onze bovenbuurman. Ik ging eens op zo’n avond extra hard die liedjes spelen. Via Sylvia Alberts kwam ik in mei dat jaar in contact met Marjol Flore. Ze zocht een begeleider en toen ze op een dag langs kwam om kennis te maken gingen wij de hele LP Shaffy Chantate jammen. Een paar dagen later nam ze me mee naar een repetitie van een KRO-TV show rond Ramses Shaffy met gasten. Zo leerden Ramses en ik elkaar kennen en mocht ik ook direct als gast meedoen. Na onze eerste ontmoeting zei Shaf: “je bent familie”, een gevleugelde uitspraak voor iemand die zijn muzieksmaak aanvoelde of artistiek bij hem paste.

Later heb ik zo’n drie jaar met Marjol gespeeld.

Wij begonnen ons tournee in januari 1973 nota bene in het Shaffyzaaltje (2), dat op mijn verzoek weer in de originele staat werd teruggebracht, d.w.z. alle zwarte muurgordijnen weg, zodat de originele wandschilderingen weer zichtbaar werden. Het programma werd een groot succes.

Repetitie met spoed

Op een dag in mei belde Liesbeth List mij op met de vraag of ik een paar avonden met haar en Ramses in de Brakke Grond kon spelen. Twee hoofdrolspelers uit de succesvolle langlopende toneelserie The Family waren ziek. Er moest een andere voorstelling geprogrammeerd worden. Een uur later kwam er een taxi langs om zo’n twintig LP’s langs te brengen. Ik zocht in noodtempo alle List liedjes uit, evenals de duetten met Ramses. De bassit, René Mesritz en de drummer, Robert Meinema van mijn trio zaten in de andere kamers hun partijen te oefenen. Om 18.00 uur waren we in de Brakke Grond voor een vluchtige repetitie van zo’n klein uur. Alle goden waren met ons en het werden totaal zeven succesvolle weken in een uitverkocht huis. We bleven de jaren daarna regelmatig met elkaar werken.

In 1982 werd ik gevraagd een aantal nieuwe liedjes voor Ramses te arrangeren. Dit was voor zijn aandeel bij het Circus Grand Variété Saltarino. Hij zou ‘n klassiek Zwitsers clownsnummer overnemen met bellenblazen. Op zijn cassettebandje stonden: Overvoerd door jou, Eric, De witte wolk, Meneer Koek, Novemberstorm en Met het circus mee. Het circusorkest snapte totaal niets van deze muziek en zo verviel de uitvoering van deze nieuwe onbekende liedjes.

In het theaterseizoen 1986-87 begeleidde ik nog het laatste officiële Shaffy/List theaterprogramma Kussen. Een aantal nieuwe liedjes uit deze show is nooit geregistreerd.

In het najaar namen we nog de laatste LP/CD-Cassette op: Sterven van Geluk. Hier stond een aantal Saltarino en Kussen liedjes op. Deze LP kwam mede tot stand dankzij een handtekeningenactie van Monique van Zandvoort. Gerrit den Braber, producer, overtuigde de platenmaatschappij Polydor deze LP op te nemen. Dit gebeurde in de nazomer van dat jaar. Op een ochtend toen ik de platenmaatschappij belde wanneer de LP geperst zou worden, deelden zij mede: “We denken zo over een dag of tien”. Nog diezelfde ochtend ontdekte ik bij mij om de hoek een gloednieuwe tweedehands platenwinkel. Binnenkomend zag ik direct een heel pak van deze nieuwe Shaffy LP liggen, voor slechts vijf gulden per stuk! Deze bleken uit Hilversum afkomstig te zijn. Afgedankte presentexemplaren van de diskjockeys. Later bleken ook nog eens alle fabrieksexemplaren vernietigd te zijn om zo het afgestane Buma-Stemra geld terug te krijgen. In de vier maanden van dit hele proces was de geluidsdrager fabrikant Polydor vele malen van directie gewisseld. De LP heb ik uiteindelijk zelf voor vijf gulden bij mij om de hoek gekocht.

- Nico van der Linden,pianist/arrangeur/componist/leider trio

1. Shaffy Chantate was een programma van Ramses Shaffy uit 1968 met Liesbeth List, Marjol Flore, Sylvia Alberts, Eelco Nobel, Louis van Dijk en Thijs van Leer.

De vorm was dezelfde als de voorgaande programma’s Shaffy Chantant en Tour de Chant uit resp. 1966 en 1964: een vaste kern ontvangt wisselende gasten. Liedjes vormden het hart van de voorstelling, afgewisseld met komische sketches, literaire en poëtische voordrachten. Ramses Shaffy had zich laten inspireren door de Mama's & the Papa's.

2. Thijs van Leer vertelt over de wijze waarop de Shaffyzaal verbouwd is: “We hebben het theater speciaal gebouwd voor de voorstelling Shaffy Chantate. Olaf Smit had het ontwerp gemaakt, van allerlei typische flower power motieven. Op de muren hadden we zogenaamde psychedelische kleuren aangebracht, maar dat waren gewoon wegmarkeringskleuren: hard lichtblauw en keihard oranje, zo tegen elkaar met strepen, zodat het ging schimmeren voor je ogen. Er hingen neteldoeken, die we met een nietpistool ook op de stoelen hadden aangebracht, op de vloer lagen namaakperzen, het rook naar wierook.. enfin, dat sfeertje.”

Jaar:
1971 / 1987
Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0