Verre reizen

Natuurliefde? De schade van toerisme

Massatoerisme De wereld binnen handbereik

Mount Everest Drukbezette piek

ITIN Social

  • Gerard Verbeek
  • Truus Gerritsen
  • Ans Hazenbrouck

Nog geen reacties

Verre reizen

Introduction

Natuurliefde?

De vraag naar authentieke ervaringen stijgt. Een groeiend aantal toeristen wil buiten de gebaande paden, op zoek naar onbedorven natuurschoon. Die zoektocht naar steeds nieuwe ervaringen heeft een positieve kant. Het creëert bijvoorbeeld vaak een groter bewustzijn voor de kwetsbaarheid van ecosystemen en het belang van natuurbehoud. Maar er kleven ook heel wat nadelen aan onze behoefte aan exotische oorden, zowel in de reis als op locatie. Waar tot de jaren zestig verreweg de meeste Nederlands op vakantie gingen in eigen land, reizen we nu met gemak rond de wereld rond. Met als gevolg een enorme uitstoot aan CO2, een belangrijke bijdrager aan het broeikaseffect. Een tekenend voorbeeld is het Groot Barrièrerif in Australië, dat jaarlijkse talloze enthousiaste duikers van over de hele wereld trekt. Hoewel veel reizigers met de beste bedoelingen naar Australië reizen, draagt hun vliegreis bij aan de opwarming van de aarde, wat op zijn beurt weer een belangrijke oorzaak is achter het verbleken en afsterven van grote delen van het rif. Ook op locatie hebben reizigers een flinke impact op de natuurlijke omgeving. Bijvoorbeeld door, al dan niet onbedoeld, schade toe te brengen aan de natuur of afval achter te laten. Meer verantwoord ecotoerisme kan bijdragen aan natuurbehoud en lokale economische ontwikkeling. Maar de keerzijde is echter dat die ontwikkeling vaak gepaard gaat met verdere beschadiging van natuurlijke omgevingen, bijvoorbeeld voor de aanleg van wegen, hotels en horeca-voorzieningen.

Massatoerisme

De wortels van het moderne massatoerisme gaan terug tot de negentiende eeuw. De Brit Thomas Cook organiseerde treinreizen door Groot-Brittannië en later Europa, die gretig aftrek vonden bij een groeiende middenklasse. Maar massatoerisme zoals we dat nu kunnen begon pas echt met de enorme groei in onze welvaart in de jaren zestig en zeventig. Nederlanders beschikten over meer vrijetijd, kregen meer mee van de wereld dankzij massamedia en begonnen meer waarde te hechten aan zelfontwikkeling. Daarmee groeide de vraag naar verre en exotische reizen. Die culturele ontwikkelingen gingen gepaard met een technologische omslag. In 1958 introduceerde Boeing de Boeing 707, een vliegtuig met een straalmotor die veel groter aantal passagiers aan boord kon meenemen. De Boeing 707 werd een groot succes. Luchtvaartmaatschappijen konden hun tickets tegen veel lagere prijzen aanbieden, en daarmee een grotere markt aanspreken. In Nederland lanceerde Martinair in 1958 de eerste chartervluchten, en in 1966 kwam daar Transavia bij. Vliegreizen waren niet langer voorbehouden aan rijken en beroemdheden, maar lagen vanaf de jaren zestig ook steeds meer in het bereik van de middenklasse. Vanaf de late jaren negentig kwamen daar ook de eerste Europese budget-luchtvaartmaatschappijen bij, zoals Ryanair en Easyjet. Door zich te richten op korte vluchten, scherp te onderhandelen en te besparen op extraatjes tijdens de vlucht, konden deze luchtvaartmaatschappijen tickets tegen veel lagere prijzen aanbieden dan hun concurrenten. Met als gevolg een enorme toename in het kortstondig vakantieverkeer.

Mount Everest

De top van de Mount Everest was voorheen een van de minst bezochte plekken op aarde. Begrijpelijk ook, gegeven de extreme omstandigheden. Pas in 1953 werd de piek voor het eerst beklommen en sindsdien durven alleen de meest doorgewinterde alpinisten de Everest aan. Toch heeft zelfs de top van Mount Everest zich weten te ontwikkelen tot een toeristentrekker, met desastreuze gevolgen. Toen in mei 2019 foto’s naar buiten kwamen van een lange rij bergbeklimmers wachtend voor de top van Mount Everest, wekte het alom verbijstering. De opstopping voor de top tot dodelijke slachtoffers door de vrieskou en uitputting. De berg kampt al langer met toerisme-gerelateerde problemen. Ondanks de onherbergzame omstandigheden en torenhoge kosten om de berg te beklimmen, trekt Everest veel onervaren klimmers op zoek naar een unieke ervaring. Dat leidt tot problemen tijdens de beklimming, niet alleen voor de onervaren klimmers maar ook voor doorgewinterde alpinisten. Daarnaast produceren al die klimmers op Mount Everest enorme hoeveelheden rommel, van verpakkingsresten tot uitwerpselen. Het gaat daarbij om tonnen afval die jaarlijks van de berg moeten worden verwijderd. Daarmee vormt Mount Everest een tekenend voorbeeld van de groei van massatoerisme, zelf op de meest afgelegen locaties.

Circa:
Nee

Adres

Evert van de Beekstraat 202
1118 CP Schiphol
Nederland

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1