Het Spaans Genootschap van Den Haag (Asociación Hispánica de La Haya)

Laatst was ik bij de opening van een tentoonstelling in kasteel De Wittenburg in Wassenaar, waar ik in gesprek kwam met Edith Bergansius. Zij bleek voorzitter van het Spaans Genootschap van Den Haag te zijn en vertelde er enthousiast over.

Afgelopen zaterdag trof ik haar in het Louis Couperus Museum. Er was zojuist een lezing geweest – door de Neerlandicus Frans van der Linden – over de boeken Psyche en Fidessa van Couperus. Enige andere bestuursleden van het Genootschap vertelden me dat er een goede relatie bestaat tussen het Couperus Museum en het Genootschap. Couperus was in 1920 een van de oprichters van het inmiddels 94-jarige Genootschap. De honderd is in zicht!

Lezingen, films, muziek

Het Spaans Genootschap telt bijna 200 leden –zo’n 30% is native speaker-, die geïnteresseerd zijn in de Spaanse taal en in de cultuur van de Spaanse en Latijns-Amerikaanse wereld. Het genootschap organiseert lezingen, boekbesprekingen, filmvertoningen, muzikale optredens, excursies. In 2003 vond de eerste Hertog van Baena-lezing (initiatiefnemers waren de Spaanse Ambassade, Instituto Cervantes en het Spaans Genootschap van Den Haag) plaats, als eerbetoon aan de Hertog van Baena die van 1956 tot 1963 Ambassadeur van Spanje in Den Haag was. Het feit dat hij zeer betrokken was met Nederland – dit was zijn derde functie in Den Haag - blijkt wel uit zijn in het Engels geschreven The Dutch Puzzle (uitgegeven door Boucher).

Jornada Hispánica

Dit Genootschap heeft het voordeel dat het gevestigd is in de stad waar de ambassades zich bevinden en op die manier worden sommige activiteiten gezamenlijk georganiseerd. Zo werd dit jaar aandacht besteed aan het 100ste geboortejaar van de Argentijnse auteur Julio Cortázar en deze avond werd dan ook in samenwerking met de Argentijnse Ambassade georganiseerd.  

Er zijn meer ‘hispanofiele’ verenigingen in Nederland, België en Luxemburg. De verenigingen vormen samen de La Unión de Asociaciones Ibéricas e Iberoamericanas del Benelux en komen jaarlijks bijeen voor de ‘Jornada Hispánica’,  die beurtelings door een van de verenigingen georganiseerd wordt.  Vorig jaar was Den Haag voor de 10e keer  gastheer in het kader van 100 jaar Vredespaleis en het 150ste geboortejaar van de Spaanse schilder Joaquín Sorolla (evenals dat van Louis Couperus).

E-mailadres

secretaria@asoha.nl

Tags

Reageren