Witte nachten

De wintertentoonstelling van het Louis Couperus Museum is gewijd aan de vriendschap tussen de symbolistische kunstenaar Carel de Nerée tot Babberich en de schrijver en eerste Couperusbiograaf Henri van Booven, en hun wederzijdse band met Louis Couperus. Witte nachten was de titel van de debuutbundel van Van Booven (1901).

Op deze tentoonstelling zijn de tekeningen voor Extaze voor het eerst sinds honderd jaar samen te zien. Zij worden aangevuld met andere, zelden geëxposeerde, werken van De Nerée uit privécollecties, alsmede boeken, foto’s en brieven die licht werpen op deze bijzondere vriendschap. Documenten uit het privéarchief van Henri van Booven worden voor het eerst aan het publiek getoond.

De Couperus van de tekenpen

Rond 1900 was Henri van Booven (1877 – 1964) goed bevriend met de kunstenaar Carel de Nerée tot Babberich (1880 – 1909). Laatstgenoemde werkte in de stijl van Jan Toorop en Aubrey Beardsley. Hij is wel ‘de Couperus van de tekenpen’ genoemd.

Henri van Booven werd het meest bekend om zijn roman Tropenwee (1904). Via zijn vriend Carel de Nerée leerde hij het werk van Louis Couperus kennen. De Nerée was idolaat van Extaze. ‘Het mooiste, wat een der allermooiste Hollanders van de laatsten tijd heeft kunnen geven’, schreef hij in een brief uit 1900. Couperus’ roman inspireerde hem tot een reeks tekeningen die tot de fraaiste uit zijn oeuvre en wellicht uit de Nederlandse symbolistische kunst van rond 1900 behoren. Van Booven op zijn beurt werd een echte Couperuskenner. In 1933 publiceerde hij de eerste biografie van Louis Couperus.

Schitterend geïllustreerd boek

De expositie is samengesteld door fin de siècle-specialist Sander Bink. Ter gelegenheid van de expositie verschijnt van zijn hand het schitterend geïllustreerde boek Carel de Nerée tot Babberich en Henri van Booven. Den Haag in het fin de siècle. Het is een uitgave van WBOOKS in samenwerking met het Louis Couperus Museum.

Louis Couperus Museum, Javastraat 17, 2585 AB Den Haag

Datum:
9 november 2014 / 10 mei 2015

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0