Beste wandelroute 2011

Beste wandelroute 2011

Op de Fiets- en Wandelbeurs wordt ieder jaar de beste nieuwe Wandelroute bekroond. Dit jaar heeft de jury drie wandelingen genomineerd: Dwars door Gelderland, het Grebbeliniepad en het Regge- en Dinkelpad. De laatste zal met de eer gaan strijken.

Regge- en Dinkelpad

In het waterschap Regge en Dinkel, gelegen in Twente, lopen twee wandelroutes die samen genomineerd zijn. Bij deze twee wandelroutes door het mooie coulisselandschap staat vanzelfsprekend het thema water centraal. Overal is te zien hoe dit waterschap bezig is oude waterlopen te herstellen en de natuur weer de ruimte te geven. Het Reggepad ligt aan de westkant van het het waterschap, in het Reggedal onder aan de Sallandse heuvelrug. Tussen Ommen en Diepenheim ligt 85 kilometer gemarkeerd wandelpad. Het Dinkelpad ligt aan de oostkant van het waterschap, langs de grens met Duitsland - en ook een stukje aan de andere kant. Het Duitse Gronau (of Glanerbrug) vormt aan de zuidkant het startpunt, het Twentse Lattrop aan de noordkant. Deze route is 77 kilometer lang. De wit-blauwe markering van beide paden is grotendeels aangebracht op palen van het Wandelnetwerk Twente.

Deze route werd ontwikkeld door Sietske de Vet van Routewerk en uitgegeven door het Waterschap Regge en Dinkel. De wandelgids Reggepad en Dinkelpad is te koop bij de VVV-kantoren in Twente. De gids bevat naast de routebeschrijving ook informatie over het waterbeheer. Zie ook www.reggepad.nl en www.dinkelpad.nl

Grebbeliniepad

Tussen Rhenen en Spakenburg volgt een 80 kilometer lang pad de beroemde Grebbelinie. Overal liggen de sporen van tweehonderd jaar vestinggeschiedenis verborgen in het groen. Om ze niet te missen staan overal langs de route informatiepanelen, die de wandelaar wijzen op markante plekken in de linie. Het themapad voert in dertien etappes langs de vele werken, sluizen, forten en kazematten van de Grebbelinie. Vooral de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog hebben langs de route hun sporen nagelaten. Meer dan 500 Nederlandse militairen verloren in de meidagen van 1940 op en rond de berg het leven, toen ze probeerden het Duitse leger te stoppen. Een belangrijk deel voert langs de oude liniedijk, maar ook Veenendaal en Amersfoort kunnen bezocht worden. De route is niet alleen geschikt voor liefhebbers van geschiedenis, ook voor natuurliefhebbers.

Dit pad werd samengesteld door Bert Rietberg van de Stichting Grebbelinie en wordt uitgegeven door de uitgeverij Waanders. Wandelgids Grebbeliniepad is verkrijgbaar bij de VVV. In de gidst staat veel achtergrondinformatie. Meer info: www.grebbelinie.nl

Dwars door Gelderland

De route Dwars door Gelderland is maarliefst 165 kilometer lang. De route bestaat uit delen van acht verschillende Langeafstandspaden en Streekpaden. De route start bij de monding van de Hierdense Beek aan de rand van het Veluwemeer, voert door uitgestrekte Veluwse natuurgebieden, over elegante landgoederen en kronkelt langs de rivier de Oude IJssel. Het eindpunt is 's-Heerenberg, met het kasteel.

Omdat er gebruik wordt gemaakt van delen van bestaande routes, is er een goede markering langs de grotendeels onverharde paden. De route maakt gebruik van Ecologische Hoofdstructuur, het geheel van aan elkaar geschakelde natuurgebieden. Momenteel staat dit project ter discussie. Het kabinet-Rutte wil er stevig op bezuinigen. De Ecologische Hoofdstructuur maakt het dieren en planten mogelijk om zich door een ononderbroken natuurgebied te bewegen. Deze route laat zien dat ook mensen daarvan kunnen profiteren. De route is opgesplitst in 26 etappes van ongeveer 7 kilometer. Onderdelen zijn makkelijk te downloaden van www.wandelnet.nl. Deze route is een uitgave van het Wandelplatform LAW in samenwerking met Radio Gelderland en de provincie Gelderland.

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0