Tentoonstelling ´In Stelling Gebracht´ in Historisch Museum Haarlemmermeer

Jaarlijks organiseert Historisch Museum Haarlemmermeer een grote thema tentoonstelling over een onderdeel van of ontwikkeling in Haarlemmermeer. De tentoonstelling ´In Stelling Gebracht´ gaat over het verdedigingswerk De Stelling van Amsterdam, dat ook door Haarlemmermeer heen loopt en een belangrijk deel uitmaakt van het lokale landschap.

Sinds 1996 prijkt de Stelling van Amsterdam op de UNESCO Werelderfgoedlijst, in goed gezelschap van o.m. de Chinese muur en de pyramides in Egypte.

De voor veel Nederlanders onbekende stelling, een tussen 1881 en 1914 gebouwde linie van zesenveertig Forten en batterijen rond Amsterdam, ligt in het landschap verborgen. De forten zijn het meest zichtbaar. Ook kanalen, dijken, dammen, sluizen en magazijnen horen bij de stelling.

Het buiten de Stelling liggende land kon men inunderen, d.w.z. zo’n dertig centimeter onder water zetten. Niet diep genoeg voor schepen en te diep voor man en paard. Zo kon men Amsterdam verdedigen. Door de komst van bewapende vliegtuigen verloor de stelling haar waarde. Zij heeft nooit als verdedigingswerk gefunctioneerd. Toch heeft Defensie de stelling lang beheerd, waardoor het verdedigingswerk in zijn geheel behouden is gebleven.

Met de opvallende Geniedijk maakt de stelling deel uit van het noorden van de Haarlemmermeerpolder. De Geniedijk begint bij Fort bij Vijfhuizen aan de Cruquiusdijk en loopt via Fort bij Hoofddorp naar Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk.

 

Het Historisch Museum Haarlemmermeer is vanaf 1 april geopend van dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00. De toegang voor deze tentoonstelling is de reguliere entreeprijs van 4,- en is gratis te bezoeken met een museumjaarkaart.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0