Hoopgevende verhalen van Jane Goodall vanaf 8 februari in Museon-Omniversum

Hoopgevende verhalen van Jane Goodall vanaf 8 februari in Museon-Omniversum 

Van 8 februari tot eind 2024 draait op het koepelscherm van Museon-Omniversum de bekroonde grootbeeldfilm Jane Goodall: Reasons for Hope. De wereldberoemde biologe en natuurbeschermer laat je drie hoopvolle, inspirerende verhalen voor een betere wereld beleven. Daarnaast is in het museum een fototentoonstelling – tot stand gekomen i.s.m. het Jane Goodall Instituut Nederland – over haar boeiende, bijna sprookjesachtige leven en haar levenslange inzet voor chimpansees en de natuur. Bij de film en tentoonstelling organiseert Museon-Omniversum diverse activiteiten. 

De grootbeeldfilm

De Britse biologe en natuurbeschermer Dr. Jane Goodall werd wereldberoemd door haar werk en leven met chimpansees. Dat zij zich ook breder inzet voor het behoud van de natuur is minder bekend. In de grootbeeldfilm Jane Goodall: Reasons for Hope, bekroond met de speciale juryprijs bij de Jackson Wild 2023 Media Awards, neemt Jane Goodall je mee op reis rond de wereld en vertelt zij drie hoopvolle, inspirerende verhalen, die het verschil maken voor een betere wereld. Het zijn drie door jongeren opgezette initiatieven: de migratie van de trekvogel Kaalkopibis over de Alpen, de herintroductie van de Amerikaanse bizon en het planten van tien miljoen bomen in een Canadese regio die door mijnen is aangetast. Door de hele film heen is er aandacht voor Goodalls vier pijlers van hoop voor de toekomst: het enorme menselijke intellect, de veerkracht van de natuur, de kracht en toewijding van jongeren en de ontembare menselijke geest. De verteller in Jane Goodall: Reasons for Hope is Claudia de Breij: “De huidige situatie in de wereld kan je soms moedeloos maken. Jane Goodall biedt met deze film een tegengif waardoor je toch weer verder gaat. Als je ziet wat zij in gang zet en heeft gezet in haar leven denk je: misschien kan het allemaal nog wél goed komen.” 

De fototentoonstelling

Met 44 prachtige foto’s van het Jane Goodall Instituut Nederland geeft deze tentoonstelling een inkijk in het boeiende leven van Jane Goodall. We maken kennis met haar projecten in Afrika en haar levenslange liefde voor en studie van chimpansees. Het leven van de wereldberoemde etholoog en natuurbeschermer leest als een sprookje. Als jonge vrouw vertrok Jane naar Afrika om jarenlang tussen de chimpansees te wonen. Na ruim 25 jaar besloot ze de bossen te verlaten om zich volledig in te zetten voor het behoud van de chimpansees en de natuur. Maar ook om aandacht te vragen voor actuele problemen zoals ontbossing en stroperij en wat we daaraan kunnen doen. Jane roept ons op met haar mee te strijden en het verschil te maken. 

De activiteiten

Rond de film en tentoonstelling organiseert Museon-Omniversum veel activiteiten voor jong en ouder. Een kleine greep: bij Aanraken mag! onderzoeken de jonge bezoekers natuurobjecten en bij Veerkracht! ontdekken ze hoe bijzonder vogels zijn.  Bezoekers kunnen van gerecycled papier een zaaipotje maken, zodat ze hun thuis groener kunnen maken. Voor de jongste bezoekers is er een spannende dierenspeurtocht enin het clubhuis wordt voorgelezen uit een van de boeken van Jane Goodall.  Op de tentoonstelling liggen chimpansee-ansichtkaarten die je met een boodschap naar Jane Goodall kunt sturen. Tenslotte kunnen bezoekers hun idee voor natuurherstel indienen naast een landkaart die aantoont dat er – net als in de Jane Goodall film – in elke provincie aan natuurherstel wordt gewerkt. 

Museon-Omniversum website, X,  Facebook, Instagram, YouTube 

https://www.museon-omniversum.nl/

Datum:
8 februari 2024 / 31 december 2024
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0