‘Naar de natuur. Mondriaan en de Haagse School’ | Museum Flehite

‘Naar de natuur. Mondriaan en de Haagse School’ | Museum Flehite

Dat Piet Mondriaan (1872 – 1944) wereldberoemd werd met zijn abstracte schilderkunst is bekend. Maar niet iedereen weet dat hij aan het begin van zijn carrière een heel goede landschapschilder was.

Hij werd geïnspireerd door de schilders van de Haagse School, maar ontwikkelde wel zijn eigen stijl. In 2022 vieren we in Amersfoort Mondriaans 150ste geboortejaar met een boeiend tentoonstellings- en activiteitenprogramma. Kom in Museum Flehite genieten van de schoonheid en kwaliteit van het vroege werk van Mondriaan in combinatie met schilderijen van enkele van de beste landschapsschilders die Nederland rijk is. In de tentoonstelling ‘Naar de natuur. Mondriaan en de Haagse School’ zijn zo’n 60 landschappen uit privécollecties, kunsthandel en musea te zien van Piet Mondriaan en schilders zoals Hendrik Willem Mesdag, Anton Mauve, Paul Gabriël en Jan Hendrik Weissenbruch.

Pruikenmaker en amateurschilder als leermeester

Piet Mondriaan staat bekend als grote vernieuwer van de schilderkunst. Zijn befaamde abstracte schilderkunst verwijst in geen enkel opzicht meer naar de zichtbare, natuurlijke werkelijkheid. Mondriaan begon zijn carrière echter als landschapschilder. Zijn allereerste schilderlessen kreeg hij rond zijn veertiende van zijn oom Frits Mondriaan. Frits was kapper en pruikenmaker, hij schilderde in zijn vrije tijd landschappen in de stijl van de Oosterbeekse en Haagse School. Toen Mondriaan later aan de Rijksakademie in Amsterdam studeerde lieten veel kunstenaars zich door het werk van de Haagse School inspireren. De invloed van de die stijl op de Nederlandse landschapskunst was eind 19e en begin 20ste eeuw dan ook groot.

Kenmerkende landschappen

Wie Mondriaans landschappen bekijkt in het licht van de Haagse School herkent de invloed die hij als beginnend schilder ondervond. Net als de Haagse Scholers trok Mondriaan naar het buitengebied om te tekenen en schilderen. De Hollandse natuur en ons kenmerkende polderland waren zijn belangrijkste inspiratiebronnen. Mondriaan volgde niet blindelings de ‘grote jongens’ als Mauve en Gabriël na. In de twintig jaar dat Mondriaan landschappen schilderde, ontwikkelde hij een eigen stijl waarin gevoel voor harmonie en experimenten met verschillende kleuren kenmerkend zijn. De tentoonstelling “Naar de natuur. Mondriaan en de Haagse School” brengt die mengeling van navolging en oorspronkelijkheid over het voetlicht.

Tijd voor artistieke vernieuwing

Na de Eerste Wereldoorlog raakte de schilderkunst in Europa steeds meer in de ban van experiment en vernieuwing, De verschrikkingen van de oorlog moesten worden verwerkt, het beladen verleden moest worden afgeschud. In Nederland nam de belangstelling en waardering voor een traditionele stroming als de Haagse School steeds verder af. Ook Mondriaan zette na 1908 belangrijke stappen op het pad van de artistieke vernieuwing en zou een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het modernisme worden. Toen Mondriaan eenmaal zijn abstracte composities maakte, nam oom Frits afstand van zijn vooruitstrevende neef.

Hedendaagse inspiratie aan het Gein

De Amersfoortse kunstenares Annemieke Harkema woonde in haar jeugd in Abcoude. Ze groeide op langs de rivieren Het Gein, de Angstel en De Vecht, het landschap waar Mondriaan in zijn jonge jaren veel achter zijn schildersezel te vinden was. In haar landschappen lijkt Annemieke in de eerste plaats op zoek naar sfeer en ruimte, die zij met minimale middelen weet op te roepen. Speciaal voor de tentoonstelling 'Naar de natuur. Mondriaan en de Haagse School'  richtte zij een vitrine in met tekeningen van het Gein en de planten die daar groeien. 

150 jaar Mondriaan, het feest van de verbeelding

Piet Mondriaan werd 150 jaar geleden (1872) geboren in Amersfoort. De stad staat in 2022 uitvoerig stil bij dat bijzondere feit met een omvangrijk en veelzijdig cultureel programma dat de titel “Het feest van de verbeelding” draagt. Een belangrijk onderdeel van het Mondriaan-programma vormen tentoonstellingen over of geïnspireerd op het werk van de schilder in de Amersfoortse musea.

Afbeeldingen

1) JH Weissenbruch, Polderlandschap met molen, collectie Simonis & Buunk, Ede, 2) Frits Mondriaan, Landschap met hoeve aan een vaart, collectie Simonis & Buunk, Ede, 3) Piet Mondriaan, Avondlucht, 1907, 4) Piet Mondriaan, Boerderij Landzicht gezien van stroomafwaarts met en zichtbare geveltop, 1902-3, 5) De jonge Mondriaan, 6) Lente in het Gein, Annemieke Harkema, 2021, aquarelverf, 7) Het Gein, Annemieke Harkema, 2015

https://museumflehite.nl/

Datum:
8 oktober 2022 / 29 januari 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0