CW interview met Bernadette van Hellenberg Hubar bij start netwerk @Kerkverhalen

Na de start van het netwerk @kerkverhalen in de Alkmaarse Cuyperskerk op 12 mei 2016 interviewde Rob den Boer voor CW Nieuws en opinieblad voor gelovig Nederland een van de intiatiefnemers: Bernadette van Hellenberg Hubar. Doelstelling van het netwerk is om kerkelijk erfgoed en de groep (wetenschappelijke én activistische) verhalenvertellers bij elkaar te brengen, zodat beide een breder en groter publiek bereiken. Bernadette is sinds de oprichting van het Cuypersgenootschap in 1984 bezig met religieus erfgoed, en wil kerken helpen om zich beter te profileren. De komende jaren zullen immers steeds meer kerken moeten kiezen voor integrale herbestemming of aanvullende functies, waarvoor het belangrijk is om publiek te trekken. 

Rob den Boer vroeg haar wat zij verstaat onder 'kerkverhalen'.

“Dat zijn alle verhalen die zich in en rond kerken afspelen, bijvoorbeeld uit overlevering van mensen die er getrouwd zijn en gevierd hebben, maar ook van voorgangers, kosters, vrijwilligers en omwonenden. Vooral het erfgoed (zoals interieurstukken en oude voorwerpen) in kerken zit vol verhalen. Wat ik nog mis, is belangstelling van historici en overheidsorganen. Kerken zijn namelijk 'verborgen musea' vol schatten die op een laagdrempelige manier te bewonderen zijn. Daarom is het van groot belang om die verhalen naar buiten te brengen.”

Download en lees de pdf met het hele interview hier.

Mocht je een idee willen krijgen van één van de programmapunten van @kerkverhalen, scan dan de QR-code hierboven en bezoek de Alkmaarse Cuyperskerk: deze is van 1 april tot 1 november elke vrijdag open van 10.30 tot 16.00 uur (adres hieronder).

Het interview verscheen in CW 13 2016.

Wil je op de hoogte blijven van dit initiatief volg ons dan op Twitter via @kerkverhalen of meld je aan bij menno@ifthenisnow.nl

Verkorte link van dit item: http://bit.ly/2972MzH

Jaar:
2016
Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1