Den Haag – Park Sorghvliet

Horizontal tabs

Beschrijving

Sorghvliet is een eeuwenoud landgoed dat grenst aan de Scheveningseweg. De dichter-staatsman Jacob Cats liet er in 1643 een landgoed aanleggen om een huisje in de duinen heen uit 1488. Tien jaar later werd het kleine huis afgebroken en liet Jacob Cats er een mooi wit classicistisch landhuis bouwen. In het fronton is het wapen van Jacob Cats geplaatst.

Als je echt op zoek bent naar rust en stilte, dan is een bezoek aan park Sorghvliet een aanrader. Als je  door de poort van deze ommuurde tuin loopt, laat je het geluid van het verkeer op de drukke Scheveningseweg achter je en wordt je begroet door een koor van vogelgezang.

Je kunt heerlijk slenteren langs de vele kronkelende paden en de wilde schoonheid van het 25 ha terrein in je opnemen. Vogels, vleermuizen, vlinders, bijen en verschillende wilde dieren, zoals vossen en egels, lopen vrij rond. Er zijn dus regels. Honden en fietsen zijn niet toegestaan ​​in het park. Dwars door het oude landgoed stroomt de Haagse Beek, die ooit, lang geleden, Haragha werd genoemd. Over de beek liggen enkele fraaie bruggetjes.

Jacob Cats

Cats is in 1577 geboren in Brouwershaven en groeide op in Zierikzee. Vervolgens studeerde hij rechten in Leiden en in het Franse Orleans. Na zijn studie werkte hij in Middelburg en Dordrecht. In 1636 wrd hij Raadspensionaris van Holland. Hij woonde op de Kneuterdijk. Sorghvliet werd zijn buitenverblijf, waar hij tot zijn dood in 1660 steeds vaker verbleef.

Raadspensionaris Jacob Cats schreef: 

 Ick heb op desen grondt
 een hoeckje lands bekomen

 En my tot oeffeningh het
 planten aangenomen, 
 En schoon het zandigh is,
 als midden in den duyn,
 So worden evenwel de witte

 klingen bruyn.

Het landhuis bestaat nog steeds. Het is de ambtswoning van de premier. Het ‘Catshuis’ ligt verscholen in het bos aan de oevers van de Haagse Beek. De tuin van het Catshuis is bijzonder fraai. Het Catshuis zelf is helaas ‘kapot gerestaureerd’ in 2004.

De naam Sorghvliet geeft aan dat hier de zorgen van Jacob Cats omtrent het besturen van de Republiek vervlogen. Het was hier vroeger goed toeven en eigenlijk is dat nog steeds zo.

Scheveningse Zeestraet

Omstreeks 1665 werd de Scheveningseweg – Scheveningse Zeestraet – aangelegd. Dit gebeurde op aandringen van de beroemde Constantijn Huygens. Daardoor werd het duingebied in tweeën gesplitst. Deze bijna 350 jaar oude weg, een van de eerste verharde wegen in dit gebied in de post-Romeinse tijd, loopt vlak langs de muren van Sorghvliet.

Sorghvliet was tot eind 19e eeuw veel groter dan het nu is. Nadat Koning Willem II het had gekocht, voegde hij het samen met zijn andere bezittingen: Houtrust, Hanenburg, Kranenburg, Valkenbos, Meerdervoort, Buitenrust en Rustenburg. Het hele gebied was toen meer dan 600 ha groot.

Het was de bedoeling van Willem II om er een paleis te laten bouwen. De koning heeft daar echter te kort voor geregeerd. Hij stierf, 56 jaar oud, voordat die plannen konden worden uitgevoerd. Meer dan de helft van dat gebied in omstreeks 1870 in particuliere handen gekomen en wel van Adriaan Goekoop.

Adriaan Goekoop liet vervolgens een groot deel van het duinbos kappen en vervolgens werd het Statenkwartier aangelegd. Ondanks het feit dat die wijk de tweede wereldoorlog niet ongeschonden doorgekomen is, is het Statenkwartier nog steeds een van de mooiste wijken van Nederland.

Toegang

Het park is alleen toegankelijk met een jaarkaart. Deze is verkrijgbaar bij de VVV in Den Haag:

Spui 68, 2511 BT  Den Haag, e-mail: vvv@denhaag.com

Groepsbezoek (meer dan tien personen) is alleen toegestaan met toestemming van de beheerder. Trimmen en honden, paarden en fietsen zijn niet toegestaan. Het park is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De paden zijn onverhard, dus bij regen moeilijker begaanbaar.

Openingstijden

 • 1 april - 1 oktober: 9.00 uur - 18.00 uur
 • 1 oktober - 1 april: 9.00 uur - 16.00 uur
 • Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag en Eerste Kerstdag is het park gesloten

Adres en routebeschrijving

De ingang van Park Sorghvliet ligt aan de Scheveningseweg/Adriaan Goekooplaan.

Park Sorghvliet 
Scheveningseweg 24a
2517 KV Den Haag
Tel: (070) 350 08 28 
e-mail: park.sorghvliet@rvob.nl

Rijke natuur

Voor natuurliefhebbers is er veel te beleven in Park Sorghvliet. Het park kent meer dan tweehonderd soorten planten, waaronder een rijke stinzenflora die karakteristiek is voor de beplanting op oude landgoederen. Wie van de grote velden met sneeuwklokjes, bosanemonen, boshyacinten en lelietjes der dalen wil genieten, kan het park het beste tussen 15 april en 15 mei bezoeken.

Het park telt zo'n zestig soorten vogels, zes soorten vleermuizen en veel vlinders. De rugstreeppad, de kleine groene kikker, de kleine salamander en de bruine kikker zijn vaste bewoners van het park, net zoals eekhoorns, muizen, wezels, bunzingen en vossen.

Adres

Scheveningseweg 24a
2517 KV gravenha

Openingstijden

 • 1 april - 1 oktober: 9.00 uur - 18.00 uur
 • 1 oktober - 1 april: 9.00 uur - 16.00 uur
 • Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag en Eerste Kerstdag is het park gesloten

Facilities

 •  
 •  

Tags

Reageren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Aantal stemmen: 0