Steve Wozniak

Steve Wozniak, ook wel bekend onder zijn bijnaam ‘Woz’, is een Amerikaanse computeringenieur en programmeur. Samen met Steve Jobs en Ronald Wayne richtte hij in 1977 het bedrijf Apple Computers op. Wozniak ontwikkelde de Apple I en Apple II die de grondslag legden voor de ontwikkeling van de computer.

Wozniak werd geboren als zoon van ingenieur Jerry Wozniak en Margaret Kern. Hij was de oudste in een gezin van drie en groeide op in Sunnyvale. Met een vader als ingenieur en wonend in Silicon Valley werd elektronica en techniek hem met de paplepel ingegoten.

Jeugd
Op de middelbare school leerde hij Steve Jobs kennen. Ze hadden allebei veel interesse in elektronica en zouden later zakenpartners worden. Na de middelbare school gingen beiden hun eigen weg en ging Wozniak aan de slag bij Hewlett Packard. Jobs en Wozniak hielden contact en in de tussentijd haalde Wozniak zijn graad in computertechniek aan de universiteit van Berkley.

Apple
In zijn vrije tijd was Wozniak al een tijd bezig met het ontwerpen van een ‘personal computer’. In 1975 bouwde hij een prototype, met hulp van Jobs. Atari en HP waren niet geïnteresseerd en Jobs kwam op het idee om de computer zelf te verkopen. Zo wordt op 1 april 1976 Apple Computers opgericht en werd er begonnen met de verkoop van de Apple I. Het bleek een regelrechte hit en Wozniak ging al snel terug naar de tekentafel om zijn ontwerp nog verder te verbeteren. Het resultaat was de Apple II, die de doorbraak betekende voor Apple en vele investeerders aantrok. Wozniak verliet Apple in 1983 als grootaandeelhouder. Na zijn vertrek werkte hij een aantal jaren als basisschoolleraar, een persoonlijke droom. Hij vond het belangrijk dat kinderen leren hoe om te gaan met een computer. Hij bleef ook programmeren en ontwerpen en is nog steeds verbonden aan diverse technologische bedrijven.

Ongeluk
Op 7 februari 1981 crashte het privévliegtuig met Wozniak als piloot en zijn toenmalige verloofde, diens broer en zijn vriendin als passagiers. De passagiers waren gewond en Wozniak had zware verwondingen aan zijn gezicht en hoofd. Hij leed ook aan tijdelijk geheugenverlies, veroorzaakt door het ongeluk. Hij herinnerde zich niets van de crash en wist zelfs zijn eigen naam niet meer. Woz vertelt in zijn autobiografie dat hij zijn geheugen weer terug heeft gekregen door de liefde van zijn toenmalige vrouw en door videogames te spelen. Hij zag het ongeluk als een goede reden om een tijd niet terug te keren bij Apple.

Bijnaam / pseudoniem:
Woz
Functie / titel:
Medeoprichter Apple
Geboorte- en sterfdatum:
11 augustus 1950
Plaats geboorte:
San José
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
San José, Sunnyvale, Cupertino
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0