Marius Kohl (Mr. Ruling)

Marius Kohl, alias Mr. Ruling, stond jarenlang aan het hoofd van de belastingdienst in Luxemburg. Hij keurde hoogstpersoonlijk en vaak binnen een dag de complexe constructies goed die multinationals bij hem indienden.

Vanuit een klein kantoortje nabij het centraal station in Luxemburg leidde Marius Kohl gekenmerkt door baardje en paardenstaart 37 jaar lang  Sociétés 6 - het Luxemburgse belastingbureau dat de aangiftes moet beoordelen van de meer dan 50.000 buitenlandse bedrijven die zich in het Groothertogdom hadden gevestigd.

Kohl stond bekend als "Monsieur Ruling". Omdat hij dikwijls binnen de 24-uur een rulingdossier kon goedkeuren. Zijn dienst van 50 mensen zorgde voor het beoordelen van alle complexe structuren die multinationals via Luxemburg willen laten lopen. Hiervoor moesten ze dikwijls lange dagen maken. Als belastingadvieskantoren (zoals PwC, Ernst & Young, Deloitte en KPMG)  met een nieuwe constructie willen komen voor hun klanten, stond Kohls deur altijd open. 

Held of antiheld

Gezien de enorme berg van dossiers van buitenlandse bedrijven in Luxemburg, als het aantal adviseurs dat Sociétés 6 met adviezen overspoelt, rijst de vraag hoe het kleine kantoortje dat allemaal volgens de regels kan afhandelen. 

In het Groothertogdom wordt hij wel op handen gedragen, want hij leverde de luxemburgse schatkist vier/vijfde van de anderhalf miljard euro aan vennootschapsbelastingen. 

 

Bijnaam / pseudoniem:
Mr. Ruling
Functie / titel:
hoofd van de belastingdienst in Luxemburg
Sekse:
Man

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0