Jean Baptiste De Coster

Op de ochtend van 18 juni 1815 nam Napoleon in de buurt van Planceloit (Lasgne) een kleine herberg in als hoofdkwartier voor de naderende slag. De Herberg "La Belle Alliance" was perfect gelegen en bood een mooi overzicht van de franse stellingen. Jean Baptist Decoster, was een boer en herbergier die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was. Hij was onderweg naar de ochtendmis en werd op dat moment tegen zijn zin ingelijft als persoonlijke gids van de Keizer. De Coster was een vlaamse boer  die in 1762 werd geboren te Korbeek-Loo in de buurt van Leuven. Hij woonde in de buurt en bate er een klein cabaret uit

Op zijn paard gebonden

Het verhaal doet de ronde dat  De Coster of ook wel Lacoste genoemd bij het minste schot al bang was en zich telkens trachte te verbergen. Na een aantal keren gaf Napoleon de opdracht om de Cabaretier op zijn paard vast te binden. Naarmate de dag vorderde en Napoleon meer en meer in het gevecht terecht kwam verloor hij De Coster uit het oog, die zich dan maar snel uit de voeten maakte. 

Charlatan of Held

Na de oorlog heeft zijn positie hem echter geen windeieren gelegd, want vele toeristen kwamen nadien het slagveld bezoeken en Decoster bood hen zijn diensten aan als persoonlijke gids tegen mooie bedragen. Twaalf jaar lang kon hij een fortuin verzamelen van 300 000 francs dat werden verdeeld onder zijn erfgenamen.

Men vermoed trouwens dat het franse leger is verloren doordat de vlaamse gids (bewust of niet) heel de dag verkeerde informatie doorgaf aan Napoleon. Het zou echter kunnen dat hij niet zo goed frans sprak en de instructies verkeerd begreep. In ieder geval is de gids ook later nog dikwijls betrapt over het vertellen van leugens tegen Britse toeristen en zijn er verschillende getuigen dat De Coster wel degelijk vloeiend frans sprak.

 

Functie / titel:
Boer/Herbergier/Cabaretier/gids
Plaats geboorte:
Korbeek-Lo
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Korbeek-Lo,Planceloit
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0