Ai Weiwei maakt heavy metal-album

Kunstenaar en politiek activist Ai Weiwei gaat een heavy metal-album uitbrengen. Doel: zijn mening geven, net als hij met zijn kunst doet.

Dat is nog zacht uitgedrukt. Ai Weiwei toont graag zijn middelvinger aan het Chinese regime. Zo ook hier. Twee nummers op het album 'Hotel Americana' en 'Climbing the Wall' gaan over de blinde activist Chen Guangcheng die in april 2011 naar de VS vluchtte. De naam van het album Divina Commedia is een verwijzing naar het dichtwerk van de middeleeuwse Italiaanse dichter Dante én naar de koosnaam die fans hem geven: Ai God.

Nachtegaaltje

"Ik zing nooit", zegt  Ai Weiwei. Toch werd zijn interesse voor muziek gewekt, toen hij in 2011 gedurende 81 dagen huisarrest had. De bewakers vroegen of hij voor ze wilde zingen. Het enige wat hij zich herinnerde waren bevrijdingsliederen van het Chinese leger. Hij besloot ter plekke om na zijn vrijlating iets met muziek te gaan doen.

Cowboy

Zijn uitstapje naar heavy metal is minder vreemd dan het lijkt. AI Weiwei is een veelzijdig kunstenaar. Naast beeldende kunst houdt hij zich bezig met film, fotografie en architectuur. In een gangnam styleclip liet hij onvervalste cowboymoves zien. In Nederland brak hij door met zijn installatie met zonnebloempitten van aardewerk in museum De Pont in Tilburg .Het heavy metal-album komt binnen drie weken uit en is online verkrijgbaar. 

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1