Armoe én Rijkdom: het Leidse contrast: 'Films over het leven in villa’s en volkswijken in Leiden'

Aan armoede was vroeger geen gebrek in Leiden. Een dankbaar onderwerp voor filmers. Wat, naast zijn professionaliteit, het werk van de Leidse amateurfilmer Emile Timan (1917-2011) zo bijzonder maakt, is het respect dat uit zijn films spreekt. Hij liet de gewone man in zijn waarde. Timan filmde niet de armoede, maar de saamhorigheid en gezelligheid van de buurt.

In ‘De Gracht’ uit 1940 toont Timan het dagelijks leven aan de Waardgracht, Oranjegracht en omgeving. We zien onder meer de peurschuit, het bonen afhalen voor de conservenfabrieken, een familiefeest met draaiorgel, de was die op straat te drogen hangt en stoeiende kwajongens.

Hans Zuurdeeg (1911-2004) filmde onder meer zijn ouderlijk huis in het Terweepark (nu Bargelaan, het huis is inmiddels afgebroken) en zijn verlovingstijd met Henny Wakkie, thuis en in haar ouderlijk huis in Wassenaar. Samen maken deze films de verschillen tussen Arm en Rijk goed zichtbaar.

Deze filmvoorstellingen zijn gratis toegankelijk.
Plaats: Filmzaal Regionaal Archief Leiden, Boisotkade 2A, Leiden
Data: dinsdag 9, 16, 23 en 30 oktober 2012
Tijden: 13.30 en 15.00 uur
Ook goed om te weten: Voor of na de filmvoorstellingen op dinsdag 9 en 23 oktober kunt u deelnemen aan historische vaartochten door de Leidse binnenstad die elk heel uur vertrekken vanaf Boisotkade 1

Meer informatie over Archief, Monumenten & Archeologie opwww.archiefleiden.nl en www.erfgoed.leiden.nl

Datum:
9 oktober 2012 / 30 oktober 2012

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0