Hotel Sofitel Legend The Grand Amsterdam

Horizontale tabs

Beschrijving

Op loopafstand van de Dam, verborgen in het bruisende stadshart van Amsterdam, ligt hotel Sofitel Legend The Grand Amsterdam, kortweg The Grand. Het hotel is gevestigd in 14e-eeuwse gebouwen die destijds dienst deden als twee van de belangrijkste vrouwenkloosters van de stad, het St. Cecilia- en St. Catherina-klooster.

Prinsenhof

De reformatie en het uitroepen van het protestantisme tot officiële godsdienst in 1576 vormden echter een keerpunt in de geschiedenis van Amsterdam. Het St. Cecilia-klooster werd in 1578 ingericht als verblijf voor de prins van Oranje en zijn gevolg en diende als onderkomen voor hooggeplaatste gasten van de stad. Vanaf dat moment werd het gebouw het ‘Prinsenhof’ genoemd. Prins Willem van Oranje verbleef hier in 1581, net als zijn zonen prins Maurits en prins Frederik Hendrik, en de Franse koningin Maria de Medici in 1632. Een deel van het St. Catherina-klooster werd in gebruik genomen door de Admiraliteit van Amsterdam, een instantie die het bewind voerde over zeezaken en belastingen in de om de kust te versterken.

Stadhuis van Amsterdam

In 1795 werd Nederland door de Fransen bezet. In 1806 benoemde de Franse keizer Napoleon zijn broer Lodewijk tot koning van het Koninkrijk Holland. Het stadhuis op de Amsterdamse Dam werd in 1808 door Lodewijk opgeëist als zijn Koninklijk Paleis. Het stadsbestuur zag zich daarmee gedwongen de Dam te verlaten en nam zijn intrek in het Prinsenhof. Gedurende de 180 jaar daarna deden het Prinsenhof en de Admiraliteit dienst als stadhuis van Amsterdam.

Op 16 maart 1992 vestigde The Grand Amsterdam zich in het gebouw. De oude raadskamer, de trouwkamer, de muurschildering ‘Vragende kinderen’ van Karel Appel, het prachtige houtsnijwerk op de kamerdeuren van burgermeester en wethouders, de trappenhuizen en glas-in-loodramen zijn allemaal bewaard gebleven en erkend als beschermd erfgoed.

In 2009 is het hotel grondig gerestyled onder leiding van de beroemde Franse interieurontwerpster Sybille de Margerie. Met haar ideeën bracht ze Franse elegantie, Dutch Design en internationale standaarden van luxe bijeen. In oktober 2010 werd aan het hotel de prestigieuze Villégiature Award van 2010 toegekend voor het beste interieurontwerp in een Europees hotel.

Bezoek

Adres

Oudezijds Voorburgwal 197
1012 EX Amsterdam
Telefoonnummer:
020 5553111
E-mailadres:

Tags

Reageren