Kasteel Neerijnen: 'Porseleinen borden, prachtig, prachtig…'

Mevrouw Willy van Staveren- de Jongh en haar zus Gozewien waren van 1949 tot 1954 als kamermeisje werkzaam bij de Barones (1871-1958), weduwe van Hans Willem baron van Pallandt (1866-1929). De familie Van Pallandt woonde op kasteel Neerijnen, gelegen in de Tielerwaard. Hun zoon Adolf Frederik (1899) stierf op 12-jarige leeftijd. Hun dochter, Julie Elisa (1898) in de volksmond bekend als 'de Freule', was beperkt in haar bewegingen als gevolg van kinderverlamming. De Freule stierf in 1971, zij woonde de laatste twee jaar alleen op het kasteel.

"Wij stonden bekend als eerlijke meisjes, nette meisjes, zodoende dat wij bij de Barones in dienst kwamen. We hadden thuis een groot gezin, waren arm en hebben altijd hard moeten werken, maar dat is niet erg.”

Aan het woord is de nu 82 jarige Willy van Staveren – de Jongh. Samen met haar jongere zus Gozewien was ze op kasteel Neerijnen in dienst van Mevrouw Irmgard Thecla Barones van Hardenbroek. Willy werkte op maandag al bij de tuinman van het kasteel, toen de Barones haar kwam vragen als kamermeisje. De destijds 19-jarige Willy kreeg na een volle week hard werken veertien gulden mee naar huis. De Barones beschikte naast de twee kamermeisjes over een ruime staf personeel, zoals een dienstknecht, twee keukenmeiden, een secretaresse, een rentmeester, een boswachter en een kamenierster. De meeste personeelsleden bleven haar lange tijd trouw : “Natuurlijk! de mensen waren vroeger blij dat ze werk hadden“, weerlegt de vitale en energieke Willy. Enkele personeelsleden woonden dag en nacht op het kasteel, Willy en haar zus Gozewien mochten na een werkdag, die om zeven uur begon, om half zes naar huis. De Barones en de gouvernante Miss Palffrey – vanwege haar afkomst De Engelse Dame genoemd – verbleven in de koninklijk ingerichte vertrekken op de begane grond. Willy benoemt die vertrekken steevast met ‘boven’. Het souterrain en de keuken, domein van het personeel, omschrijft ze als ‘beneden’. Meer lezen: http://www.landschapsbeheergelderland.nl/oral-history-verhalen/kasteel-n...

En meer verhalen via:

Meer verhalen: 

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0