Toscana in Cegléd, Hongarije

Zo ongeveer 60 km van Boedapest in de richting Szolnok ligt niet ver van de hoofdweg nr. 4. de gemeente Cegléd. Cegléd is al van verre te herkennen aan de enorme koepel van haar gereformeerde kerk die over de hele stad uitkijkt en de contouren van de stad mee bepaalt.

Twee straten van die kerk, aan het Kossuth tér (plein) staat een kleinere katholieke kerk, met achter zich een klein maar idyllisch parkje met mooie oude bomen. Naast de achterkant van het kerkje is een klein gerestaureerd restaurantje dat zich de "La Toscana Bisztró" noemt (http://www.latoscanabisztro.hu/) en inderdaad, bij de inrichting krijg je gemakkelijk wat Italiaanse gevoelens. 

Russische achtergrond

Een goede maand geleden, toen wij met zo'n 40 graden Celsius weer eens in Cegléd waren, kwamen wij langs de Toscane Bisztró en werden getroffen door een nieuw gebouwd straat-terras, waarvan de kwaliteit ons op viel. Het zal U dan ook niet verbazen, dat wij onszelf daar niet veel later op het terras aantroffen met een verfrissing en een praatje maakten met de ober tot de naam van het restaurant ter sprake kwam.

 Toscana herinnert aan een pizza restaurant dat daar vroeger gevestigd was en Bisztró? Dat is toch gewoon een restaurant? Een Frans restaurant? Niet veel later mengde ook de eigenaar zich in het gesprek en hij meende dat bistro een Russische achtergrond had. Kort en goed, de vraag bleef en het antwoord is nog altijd hetzelfde vraagteken, zij het dat de "grootte" overeenkomt met een "petit" restaurant en een knusse keuken, en in het oude Frankrijk geassocieerd wordt met een brouwerij-tje.

Stamppotten

Het bleek ook al snel, dat eigenaar Andris de kok is, dat hij in zijn keuken wel hulp heeft en dat niets zonder zijn goedkeuring wordt geserveerd. Na het uitwisselen van visitekaartjes kon het niet anders, of we hebben ook recepten en specialiteiten uitgewisseld, waarna maar één conclusie mogelijk is, deze kok is een vakman eerste klas met een klein restaurant, want voor een groter restaurant heb je een groter kapitaal nodig (en een grotere, duurdere stad om te vestigen).

De omgeving van Cegléd is een van de regio's in Hongarije waar zich Nederlanders gevestigd hebben die via het contactencircuit meerdere Nederlanders hebben aangetrokken. Een van de vragen was dan ook met wat voor eten hij zijn Nederlandse gasten zou kunnen verwennen en behalve de grote variëteit aan pannenkoeken kwamen natuurlijk ook de stamppotten aan de beurt.

Szürke marha

Toen wij afgelopen zondag weer naar de La Toscana Bisztró gingen en bij - nog altijd een 27 graden "oude dames" zomer - een warme lunch bestelden, kwam de eigenaar naar buiten om ons te vertellen dat we net één week te vroeg waren, want het komende weekeinde (11 oktober) gaat zijn wintermenu in dienst, en wat heet, met stamppot! Stamppot zoals ik hem dat verteld heb, gemaakt van gelijke delen aardappel, wortel en ui, geserveerd met "szürke marha nyak-vlees". Ik begrijp dat dat enige uitleg vraagt. 

In Hongarije komen nog oorspronkelijke "niet gemodificeerde" runderen voor. Omdat ze niet gemodificeerd zijn en buitengewoon gecontroleerd gefokt worden, zijn deze runderen qua vorm heel herkenbaar en niet gevoelig voor moderne ziekte verschijnselen, waarvan het dieptepunt de "gekke koeienziekte" was.

De Hongaarse naam is "Szürke marha" ofwel het "grauwe, grijze rund". Het ras is zo zuiver en sterk, dat - in de gekke koeienziekte tijd - Nutricia besloot om voor haar babyvoeding de melk van de Hongaarse grijze runderen te gaan gebruiken. U begrijpt dat vlees van de Szürke Marha ook in Hongarije een bijzondere smakelijke malse traktatie is. "Nyak" staat voor hals, of nek, een bijzonder gespierd vlees dat goed gesmoord heel erg mals is. Van gewone koeien wordt het gebruikt voor goulash (soep) en pörkölt (soort ragu). 

Plaatjes kijken

Aanstaande zondag gaan wij zeker weer naar Cegléd. Stamppot eten. En wanneer u ons wilt ontmoeten, dan zijn wij daar vanaf iets na half twaalf, omdat de keuken (en de chef) dan waarschijnlijk nog niet op volle toeren draait.

Wat gegevens over de La Toscana Bisztró vindt u op hun Hongaarse website, maar plaatjes kijken op de "galéria" is erg informatief. De menukaart is waarschijnlijk anders(!) maar de prijzen geven misschien een indicatie: voor zo'n restaurant heel redelijk. Op Google maps staat Toscana op de goede plek aangegeven, alleen de plaatjes bij "Google streetview" staan bij de buurman, zijn wat verjaard en van voor de restauratie, zonder het terras.

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0