Op zoek naar goede wijn

Recent was ik bij “Over de Kook”, een culinair festival in het Carlton Ambassador Hotel.  Ik proefde een klein glaasje “sprite wijn” bij het standje van Arend-Jaap van der Lely van Wijn op Dronk. In het korte praatje dat ik maakte, begreep ik dat hij erg in de kwaliteitswijn zat en dat hij zijn wijnen van kleine, duurzame producenten verkreeg.

Een paar weken later praat ik er verder op door in Arend-Jaap’s zaak in de Balistraat. Links en rechts hangen mooie oude prenten van wijndrinkers en wijnproevers. Het blijken unieke exemplaren te zijn. Op pallets staan in plastic verpakte dozen wijn uit Frankrijk en Duitsland. Er bevindt zich ook een kelder in het pand waar de wijn rustig helemaal “op dronk” kan komen.

Zuiverheid

Goede wijn, dat is het uitgangspunt, zegt Arend-Jaap. ‘Dan valt al veel af. Ik hoef geen flessen van 1000 of 2000 euro per stuk aan te bieden, maar wel goede, eerlijke wijn, waar zo min mogelijk aan geknoeid is, zo puur en zuiver mogelijk. Dan kun je tegenwoordig over de hele wereld zoeken, maar het moet wel praktisch blijven.’ Zo gaat hij vaak naar de Franse Bourgogne streek rond Beaune. Hij gaat dan op zoek naar producenten van rode of witte bourgogne waarbij de druif en plaats van herkomst specifiek tot uitdrukking komen in de wijn.

‘De pinot noir druif van de rode bourgogne moet je kunnen proeven. Deze druif is groot geworden in de Bourgogne. Maar dat geldt ook voor andere wijnen uit andere gebieden. Ik zoek naar wat de inwerking van de omgeving, de zon, het klimaat is, en daarnaast zuiverheid en eerlijkheid.’ Van der Lely gebruikt in dit verband het woord ‘typischiteit’. Wat zuiverheid betreft is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Je komt dan terecht bij de duurzame en biologische wijnbouw. Er zijn veel verschillende certificaten. Daarnaast is het ook van belang dat de mensen die in de wijngaard en wijnkelder werken dat doen onder fatsoenlijke omstandigheden. ‘Dat ze er ook mee kunnen verdienen. Dat bereik je onder andere door ze af te rekenen per uur, en niet per kilo.’

100 dagen axioma

Van der Lely: ‘Goede wijn is niet gratis.’ Uit de Bourgogne betrekt hij de Gevrey-Chambertin wijn bij Gérard Seguin. Hij werkt biodynamisch. Met zijn vrouw en zoon heeft hij zes hectare wijngaard. ‘Hij is heel goed, ook volgens de wijnjournalisten. Hij is een perfectionist. Hij zou meer dan zijn jaarlijkse productie kunnen verkopen.’ Arend-Jaap heeft in de loop der tijd een goede verstandhouding met Seguin opgebouwd. Hij gaat bij hem proeven en met hem door de wijngaard lopen. ‘In Frankrijk en in Duitsland wordt dat gewaardeerd. Ik spreek goed Duits en Frans, ik kan in hun taal met hen praten.’

In de Duitse Pfalz kent hij op die manier Mario Zelt. Hij maakt Weissburgunder op een terrein van twaalf hectare, klein voor Duitse begrippen. ‘Mario Zelt heeft het grootste deel van de wijngaard van zijn vader Ernst gerooid en is opnieuw begonnen met andere druivensoorten op andere plekken.  Hij is een voorbeeld van de generatiewisseling die je overal ziet. Dertigers en veertigers zijn nu aan het roer komen staan. Ze zijn goed opgeleid, soms op de landbouwuniversiteit of zelfs op de wijnuniversiteit die je in Duitsland en Frankrijk kunt vinden. Ze pakken het wetenschappelijk aan met gebruik van computers en laboratoria. Waar hun vaders het 100 dagen axioma hanteerden – de periode van bloei tot oogst – kijken zij of de druif echt rijp is.’

Zelt en Seguin zijn voorbeelden van kwaliteitswijnmakers. Kwaliteitswijn maakt 10 -20% van de totale wijnproductie uit. Er wordt verdiend met kwaliteit. Er kan ook verdiend worden met kwantiteit, maar dan moet er groot geproduceerd worden. Je betaalt niet zoveel voor een fles, maar wat je drinkt is minder goed.

Een ontdekkingstocht

We hebben het nog even over de luchtbelletjes in het glaasje wijn op “Over de Kook”. Van der Lely: ‘Wijn ondergaat een gistingsproces. Er is suiker en alcohol en na een tijdje komt CO2 vrij. Dat kun je laten vervliegen. Meestal gebeurt dat ook. Maar je kunt het ook een beetje gesloten houden, zodat er een beetje koolzuur in het sap komt. Zoals bij de Champagne gebeurt, maar dan is het geforceerd. Je kunt het bij iedere wijn doen, maar bij witte wijn is het ‘t lekkerst. Peter Sölva heeft de ideale locatie er voor. Hij teelt in Zuid-Tirol, Noord-Italië,  pinot bianco druiven op graniet. Er is genoeg zon, maar het is niet al te warm, zodat de druiven wel rijp worden, maar fris en fruitig blijven.’

Arend-Jaap van der Lely is nu drie jaar wijnprofessional. Hij heeft deze zaak zelf opgezet.  In zijn vorige leven was hij advocaat met specialisatie financiële zaken in een van de grote kantoren op de Zuidas. Hij voelt een verbinding met de wijnboeren vanwege de betrokkenheid van zijn familie met het onderwerp landbouw. ‘Voor mij is het een ontdekkingstocht. Wie ben je en wat wil je met wijn? Daar gaat het om.’ Hij is van plan in zijn zaak in de Balistraat nog meer oude unieke prenten over wijnmakers en – proevers op te hangen. En ook boeken op het terrein. Hij betrekt ze uit het Haarlemse antiquariaat van zijn vrouw.

De zaak is iedere zaterdag open van 14 tot 17 uur. Er is altijd iets bijzonders te proeven.

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0