Na de tentoonstelling: Jheronimus Bier

Als geboren Bosschenaar moest ik natuurlijk de grote Jeroen Bosch tentoonstelling zien. Dat deed ik in gezelschap van twee broers en twee zussen, ook geboren Bosschenaren. De meesten hebben zich verspreid over het land, maar een woont er nog steeds in Den Bosch – overigens na lange buitenlandse omzwervingen.

Na afloop van de tentoonstelling – bijzonder mooi – raadde hij me in het café van het Noordbrabants Museum aan een Jeroen Bosch biertje te proeven. Het biertje bleek de naam Jheronimus bier te hebben en het smaakte uitstekend, lekker hoppig als een Belgisch biertje, maar dan met een Bosch smaakje.

Stadsbrouwerij

Ik heb even gezocht naar de maker ervan. Dat bleek de Stadsbrouwerij Van Kollenburg te zijn, gevestigd in ’s Hertogenbosch. De brouwerij maakte het biertje ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Café  Bar le Duc. Dat café zit in de Korenbrugstraat, vlak bij het beeld van Zoete Lieve Gerritje. De brouwerij geeft als toelichting: “Dit bier is goudblond van kleur en is in het bezit van een een hint honing en heeft een licht bittere afdronk. Dit bier is gebrouwen met de hopsoorten Challenger en Amarillo."

Ik vond nog meer informatie waarin de mensen achter de brouwerij zich voorstelden. “Wij zijn Jan en Jan van Kollenburg van Café Bar le Duc. Vader Jan maakte in 1999 zijn hobby, bierbrouwen, werkelijkheid in de kelders van het café en anno 2007 opende hij samen met zijn zoon Jan “Stadsbrouwerij van Kollenburg” in het naastgelegen pand aan de Kruisstraat. In al die jaren is het aanbod van bier gestegen van “’t Kolleke Oude Jan” tot een hele serie van acht verschillende bieren waarvan er twee seizoensgebonden zijn.”

Nu ik er even over nadenk, meen ik me – al lang vertrokken uit Den Bosch – Jan van Kollenburg als jonge jongen te herinneren. Woonde hij ook niet in mijn wijk De Muntel en zat hij ook niet op de Lagere School Antonius?

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0