Likedelers

De Likedelers waren zeerovers, die eind veertiende en begin vijftiende eeuw actief waren in de Noordzee. Deze groep piraten stond ook bekend als ‘Victualiënbroeders’, maar zelf zagen ze zich meer als de opvolgers van die groep. Hun eigen naam, 'Likedelers', verwees naar de manier waarop zij hun buit deelden: gelijkelijk onder alle leden van de bemanning. ‘Likedelers’ is de oud-Nederduitse schrijfwijze voor 'gelijkdelers'. Eén van hun leiders was Klaus Störtebekers. Zijn belangrijkste trawanten waren Magister Wigbold en Godeke Michelis.

In dienst van Zeden en Mecklenburg

De Victualiënbroeders hadden Zweden en Mecklenburg in de oorlog tegen Denemarken geholpen om Stockholm te bevoorraden en uiteindelijk te helpen bevrijden. Om Stockholm te kunnen blijven voorzien van voorraden, was het hen om het even of ze Deense of Hanzeschepen overvielen, ook al stonden de Hanzesteden eigenlijk aan de kant van Zweden. Na de vrede in 1395 werden de piraten dan ook door de Hanzesteden verjaagd uit de Oostzee. De Likedelers vonden een schuilplaats bij de hoofdelingen, gekozen leiders, van de Oost-Friezen: Edo Wiemken in Jever en Widzel tom Broke in Marienhafe. Ze verlegden hun werkgebied naar de Noordzee.

De naam van de Likedelers duikt zelfs op in de annalen van de Engelse koning Henri IV, die over hen klaagt. De overlast van de zeerovers werd uiteindelijk zo groot, dat de Hanze en de Hollandse steden  in 1400 besluiten samen de Likedelers aan te pakken. Bij een zeeslag op de Westereems kregen de piraten een zware klap te verwerken. Störtebeker vluchtte met 114 van zijn mannen naar Albrecht van Beieren, graaf van Holland, Zeeland, Henegouwen en Beieren-Straubing, die op het Binnenhof in Den Haag zetelde. Albrecht van Beieren had een andere agenda had dan de andere Hollandse heren en nam Störtebeker juist in bescherming. Störtebeker verplaatste zijn thuishaven vanuit Oost-Friesland naar Holland, reorganiseerde zijn manschappen, en sloeg met onverminderde kracht weer aan het roven.

Slag bij Helgoland

De Hanze had echt genoeg van de piraten. In 1401 werd nogmaals een vloot bijeen gebracht en bij Helgoland kwam het tot een nieuw zeegevecht. Deze slag bleek fataal voor de Likedelers: veertig man gesneuveld en 73 piraten, onder wie Störtebeker zelf, gevangengenomen. De leider werd onthoofd in Hamburg. Hetzelfde lot wacht ook Magister Wigbold en Godeke Michelis als zij in de lente van 1402 worden opgepakt. Daarmee kwam eindelijk een einde aan de piraterij van de Likedelers.

Jaar:
1399 / 1402
Circa:
Ja

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0