Kunst in het Haagse stadsdeel Escamp, op bezoek bij Platform57

Vorige week was ik op bezoek bij Platform57 in Escamp. Escamp bestaat uit zeven wijken, waaronder Wateringseveld. Het stadsdeel is met zijn 113.000 inwoners groter dan Gouda en bijna even groot als Leiden. Het is grotendeels een na-oorlogse ‘opbouwwijk’ die tot stand kwam in de jaren vijftig en zestig van de 20e eeuw.

Beleke Bagchus verwelkomt mij in een van de voormalige klaslokalen in Zuid57 aan de Zuidlarenstraat. Zuid57 is de culturele verzamelplek van Escamp. Er is een theater en een Filmhuis. Én er is beeldende kunst. Maar dat was nog niet zo vanzelfsprekend, vertelt Beleke mij.

Paul Cornelissen

‘Het vervallen schoolgebouw aan de Zuidlarenstraat is in het najaar van 2011 verbouwd tot het cultuurcentrum wat het nu is. Met een theaterzaal en een filmzaal. Voormalig directeur Paul Cornelissen heeft hier heel erg zijn best voor gedaan, hij was dé motor achter de transformatie van een behoorlijk vervallen  school gebouw tot hét culturele centrum van Escamp. Maar waar was de beeldende kunst?, vroeg Johan Nieuwenhuize zich af? Die was er niet.’ 

Ondertussen zijn diezelfde Johan Nieuwenhuize en Jennefer Verbeek er ook even bij komen zitten. Johan richtte – speciaal voor de beeldende kunst – Platform57 op en is nu artistiek leider, Jennefer is  de zakelijk leider. Beleke: ‘Ons team is multidisciplinair en bestaat uit onder andere een architect, een fotograaf, een producent, een neuropsycholoog en ikzelf, communicatiedeskundige.’

Wolken

Platform57 bestaat nu twee jaar en er zijn al 13 tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars geweest, die speciaal voor het gebouw Zuid57 ‘site-specific’ installaties ontwikkelden. Van een aantal kunstenaars is het werk nog steeds  in Zuid57 te zien. Onder andere een enorme foto op de gevel van Hans Wilschut en werk van Nadine Stijns in de kelder van het gebouw.

Wat de belangstelling voor de tentoonstellingen in het gebouw zelf betreft. Die is soms heel groot. Bijvoorbeeld bij de Nimbus-expositie, waarbij Berndnaut Smilde levensechte wolken in een lokaal maakte – door Time Magazine uitgeroepen tot beste uitvinding van 2012 - en bij Plane Scape, een installatie met lichtsculpturen van diverse kunstenaars.   

Kromjong

Beleke: ‘Naast de tentoonstellingen richten we ons nu samen met Theater en Filmhuis Dakota ook op de ‘Collectie Escamp'. Bestaande kunst in de openbare ruimte in de wijk. De concentratie is hoog, want in de bouwjaren gold de 1% regeling, waarbij 1% van de bouwinvestering bestemd was voor beeldende kunst. Op pleinen en gebouwen, overal zie je beeldende kunst. Diverse bijzondere kunstenaars maakten de werken.’

Een aantal kunstwerken zijn na een halve eeuw toe aan restauratie. Er kwam wat geld daarvoor vrij en inmiddels is de eerste restauratie voltooid: een muurmozaïek van Paul Kromjong in de Genemuidenstraat. Wethouder Baldewsingh verrichtte de officiële (her)opening. Nu is het tweede werk aan de beurt. Ook daar is wat geld voor. Beleke: ‘We wilden de buurtbewoners mee laten beslissen welk kunstwerk en hebben daartoe een oproep gedaan aan de bewoners van Escamp.’ Verder gaan we een fietstocht organiseren langs de kunstwerken.

In de wijk Escamp wonen maar liefst 40 kunstenaars. Beleke: ‘Daar willen graag een goede relatie mee krijgen, voor een deel is die er al. We willen zien hoe we elkaar ten dienste kunnen zijn. Verder gaan we een fietstocht in de wijk organiseren langs de kunstwerken.

De familie Hu

Er is nog een nieuwe activiteit: tentoonstellingen die georganiseerd worden in het stadsdeelkantoor onder de titel ‘Opkamer Escamp’. Het zijn er zes per jaar en de eerste aflevering is nu te zien: een fotoreportage van de Christian van der Kooy over de viering van het Chinese Nieuwjaar bij de Chinese familie Hu. Deze familie is al 27 jaar de trotse eigenaar van restaurant Fong Shou aan de Leyweg. Gedurende de maand februari werd de tentoonstelling groter en groter, want Van der Kooy voegde nieuwe foto’s toe aan het verhaal. Deze tentoonstelling loopt tot 6 maart.

Muurschildering Hussem

Op en om het gebouw zijn er diverse kunstwerken. Schuin boven de ingang aan de gevel hangt een werk van Hans Wilschut, er tegenover is er een werk ‘on Spam’ van Niels Post te zien. We maken een wandelingetje. In het gebouw zie ik op de tweede verdieping  de ingebouwde muurschildering van de bekende Haagse kunstenaar en Posthoornklant Willem Hussem – het gebouw werd geopend met een Hussem-festival.

En buiten zie ik het geredde kunstwerk van Rudy Rooijakkers, dat  lag te verpieteren bij station Holland Spoor en ontdekt werd door Paul Cornelissen en vervolgens gerestaureerd. Beleke: ‘Bezoekers herkennen het en zeggen ‘Hierop zat ik mijn boterham te eten in de schoolpauze toen het nog bij de MTS op de Leyweg stond’. En even verder de raket die zich in de bodem boort van Jan Snoeck. Beleke: ‘Het werk was zo vergaan, dat het bijna zo goed als nieuw gemaakt is.’

 

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0