Kazerne met keizerlijke grandeur

Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, is de Oranje Nassau Kazerne aan de Sarphatistraat opgetrokken in opdracht van Napoleon Bonaparte. De keizer heeft er tijdens de bouw ook een bezoek aan gebracht, maar heeft de oplevering niet meer meegemaakt.

Ter weerszijden van de Muiderpoort, tegen de Singelgracht, liggen diverse kazernes, die hun oorsprong hebben in de 19e eeuw. Ze waren onderdeel van de Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie die onder water moest worden gezet als de vijand de stad zou naderen. De grootste van deze gebouwen is de Oranje Nassau Kazerne. De aaneengesloten gevelwand is 278 meter lang. 

Bezoek Napoleon

In 1810 maakte stadsbouwmeester Abraham van der Hart een ontwerp voor deze kazerne, die toen de St. Charles heette. In 1810 werd de eerste steen gelegd door de Franse maarschalk Charles Oudinot, hertog van Reggio. Op 11 oktober 1811 bezocht Napoleon het terrein. De keizer bezocht Amsterdam in het kader van een reis door een groot deel van Holland. Holland was het jaar daarvoor bij Frankrijk ingelijfd.

Verplichte financiële bijdrage

Napoleon vond dat de bouw niet opschoot. Hij gaf de Franse genie-officier Picot de Moras de opdracht het verder uit te werken. Er moest een gebouw komen dat de grandeur van het keizerrijk zou uitstralen en geschikt was voor een garnizoen van 2400 man.

Om de kazerne te bekostigen moest iedere burger een bedrag van 5% van de huurwaarde van zijn woning bijdragen. Degenen die daar niet aan wilde meewerken, zouden Franse soldaten in hun woning ingekwartierd krijgen. De medewerking kwam er, maar niet van harte.

Appartementen

Napoleon heeft de oplevering niet meer meegemaakt. In 1813 werd de keizer ‘opgevolgd’ door koning Willem I.  In 1814 was de kazerne klaar en werd omgedoopt tot de Oranje Nassau Kazerne. Veel Amsterdammers hebben hier na de Tweede Wereldoorlog moeten verschijnen voor de keuring voor militaire dienst. Nu zijn erin het gebouw 150 appartementen gevestigd.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0