De Zwarte Tulp (La Tulipe Noire)

La Tulipe Noire (De Zwarte Tulp ) is een roman uit 1850 van de Franse schrijver Alexandre Dumas père. Het verhaal vertelt over een dramatische periode in de Nederlandse geschiedenis, waarin gelukzoekers tot alles bereid zijn om een symbolische tulp te kweken en zo het land er weer boven op te krijgen.

Inhoud

In 1672 wordt er een wedstrijd in Haarlem georganiseerd met als voorwaarde dat degene die als eerste een zwarte tulp kweekt een prijs wint van 100.000 gulden. De jonge kweker Cornelis van Baerle ziet dit als een enorme uitdaging maar de concurrentie onder de kwekers is moordend en Cornelis wordt dwarsgezeten. Door bedrog wordt hij beschuldigd van moord en Cornelis belandt in de cel (in Slot Loevestein). Hij komt onder bewaking te staan van cipier Gryphus, die met harde hand regeert. Maar al gauw ziet Rosa, de dochter van de cipier, de onschuld van Cornelis en de twee worden verliefd op elkaar. Alleen moet Cornelis nog weten te ontsnappen en zijn tulp zien te voltooien voor het einde van de wedstrijd.

De tulp werd begin 16e eeuw meegenomen uit Turkije en daarmee begon het succes in Holland. Die periode werd de Gouden Eeuw genoemd en de tulp werd destijds gezien als een symbool voor macht en rijkdom.

 

Jaar:
1850

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0