De wereld van de Haagse Kunstenaar, 6 - Vasilis Stefanopoulos

Ik kwam Vasilis afgelopen maandag tegen bij een huisconcert bij Ping Fang. Ping en haar man Taco gaven het podium aan een beroemde Vietnamese alleskunner op muziekgebied Ngo Hong Quang.  Het was bijzonder mooi.

Vasilis had een jaar of twee geleden Ping begeleid bij haar optredens, onder andere op het Tong Tong Festival op het Malieveld.  Ikzelf was actief geweest met het zoeken naar fondsen en podia voor Ping en haar groep, zoals het Tong Tong Festival.

Een kapelletje in Ugchelen

Speel je veel? vroeg ik hem. ‘Ik speel continu, vertelde hij, in heel Nederland en in Europa. De laatste weken heb ik een tournee gehad met het Andreas Polyzogopoulos Quartet. We speelden muziek van Pink Floyd van onze laatste CD ‘Heart of The Sun’. We hebben gespeeld in Dresden, München, Amsterdam, Harderwijk en Parijs en we hebben half december nog twee concerten te gaan in.’

‘Daarnaast waren we de afgelopen maand bezig om ons eerste album op te nemen met het project InDuologue met zangeres Alexandra Lerta. Het is een duet van contrabas en stem. We hebben het opgenomen in een mooi kapelletje in Ugchelen. Rond de kerst hebben we een tournee in Griekenland waar we ons nieuwe album presenteren. Ik hoop dat we dit project ook in Nederland en in andere Europese landen kunnen gaan presenteren. Het album verschijnt in december bij het Nederlandse label Snip Records.’

Mexico

‘Sinds vorig jaar werk ik daarnaast aan het StarkLinnemann project, waarbij we gasten hebben uitgenodigd als Deborah J. Carter, Anton Goudsmit, Denise Jannah, Ilja Reijngoud en anderen.  Onze eerste CD als quintet verschijnt begin 2014 met Dick de Graaf op saxofoon en Gerard Kleijn op trompet. De officiële presentatie vindt plaats op 22 februari in het Diekhuus in Middelharnis.’

‘En alle laatste vijf jaren heb ik daarnaast ook continu gespeeld met het moderne ensemble Modelo62 uit Den Haag. We hebben getoerd door Noorwegen, de UK, Duitsland en Argentinië. En we zijn van plan naar Mexico te gaan! Hopelijk gebeurt dat in de lente van 2014.’

Baglama  

Vasilis Stefanopoulos is geboren in Griekenland. Van jongs af aan maakte hij muziek. Hij begon met piano- en gitaarlessen. Na een tijdje ondekte hij de folkmuziek van zijn land en begon hij de baglama te spelen. De baglama wordt ook wel saz genoemd. Het is een snaarinstrument met twee dubbelkorige snaren en een tripelkorige snaar.

Op de middelbare school speelde hij in bands als er een feest was. Niet veel later begon Vasilis zich te interesseren in de blues, funk en rockmuziek. Hij nam lessen basgitaar van Andreas Georgiou op het gemeentelijk Conservatorium van Patras. Niet lang daarna nam hij ook les contrabas van Heracles Soumelidis op hetzelfde conservatorium.   Na twee jaar speelde hij al met dit instrument in het Hellas Orchestra van Patras.

Hein van de Geyn

Na een tijdje begon hij ook geïnteresseerd te raken in jazz muziek. Na een ontmoeting met Hein van de Geyn, een hele goed basspeler en ook leraar, verhuisde Vasilis naar Nederland om te gaan studeren op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Tot zijn grote vreugde kreeg hij hier Hein van de Geyn hier als docent, naast Frans van der Hoeven, Uli Glassman en Tony Overwater. In zijn tweede studiejaar wilde hij zijn muzikale en technische vaardigheden verder ontwikkelen en besloot hij dat te doen bij de afdeling klassieke muziek van het Conservatorium.

Hier kreeg hij les van leraren als Jean Paul Everts, Knut Guettlerand en Quirijn van Regteren Altena. In heel zijn studietijd speelde Vasilis in diverse ensembles en in diverse stijlen als Big Band, Symfonie Orkest en kleine combo’s. Hij haalde in Den Haag zijn master in Jazz.

North Sea Jazz festival

Na zijn studie ging Vasilis verder met optredens en platen/ CD’s maken. In 2008 nam hij, met het Poly Quartet de CD ‘Perfumed Dreams’ op. Met dezelfde groep won hij de internationale Jazz competitie ‘Motives for Jazz’in Hasselt in België. Met het Poly Quartet tourde hij ook in Griekenland. In hetzelfde jaar, 2008, trad hij in Athene, in de Athens Concert Hall, op met de beroemde Franse klarinettist Michel Portal.

In de zomer van 2009 kreeg Vasilis kans om op het North Sea Jazz festival te spelen met de wereldberoemde gitaarspeler George Benson in de uitvoering ‘A tribute to Nat King Cole’. Omstreeks deze tijd ging hij ook spelen voor het ensemble Modelo62.

Vele optredens

En nu, na al deze jaren, heeft Vasilis een indrukwekkende reeks van optredens achter de rug. Het North Sea Jazz festival, het Play Festival Belgium, Tinos Jazz festival, Jazz festival Kalamata, Dag in de Branding Festrival, Internationale Ferienkurse für Neue Musik Darmstadt, New Works Festival Southampton, Feastival Breaking the Waves, Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag, Gaudeamus Muziekweek, Bimhuis, het Concertgebouw, Muziekgebouw aan ’t IJ,  etcetera,  etcetera.

En daarnaast trad hij op in jazzclubs en jazzfestivals in Nederland, Griekenland, België, Duitsland, Italië, Engeland, Noorwegen, Sao Tomé en Principe en Portugal.

Vasilis tot slot. ‘Ik ben er erg gelukkig mee dat ik met mijn contrabas mee kan doen aan zo vele projecten, zulke verschillende formaties, zulke verschillende muziekstijlen , zulke verschillende podia en voor zo veel verschillend publiek. Uiteindelijk zijn de fundamentele elementen ervan gelijk, welke stijl je ook speelt, op welk podium je ook staat en wat je publiek waar op de wereld op dat moment dan is.'

 

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0