De wereld van de Haagse kunstenaar 3, - Marcello

Vanaf gisteren, 25 november tot en met 7 december, is een selectie van 40-portretten van ADO-spelers op groot formaat te zien in het Atrium van het Haagse Stadhuis. De expositie heeft de titel ‘ADOratie’.

De portretten zijn gemaakt door tekenaar en galeriehouder Marcello (tekeningen met pen). Zijn echtgenote en compagnon Els maakte tekeningen met potlood van speelsters van het eerste ADO-vrouwenteam.

We waren gisteren bij de opening. De tekeningen, van zowel Marcello en Els, op groot formaat (50 x 70 cm), zijn bijzonder treffend. In de lijnen verschijnt niet alleen een portret, maar ook het karakter van de speler.

Adorerende adolescenten

‘Kunstmensen gaan niet naar het stadion en voetballiefhebbers bemoeien zich niet met kunst’ begon Marcello zijn openingswoord. Om te vervolgen met : ‘Dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn geen intrinsieke belemmeringen in de kunst en in het voetbal die liefhebbers van deze twee mooie activiteiten ervan zouden weerhouden zich niet met elkaars terrein te bemoeien.’

‘Een wederzijdse bemoeienis kan heel goed werken. Ikzelf houd van voetbal en laat het ook in mijn kunst zien. Het resultaat ziet u voor u.’ Na het bedanken van de sponsors eindigde Marcello zijn toespraak met een lange zin waarin alle woorden voorkomen die met ado beginnen:

De adolescente geadopteerde adonis adoreerde het adosseren maar ook het adouceren kon hij niet laten. Nog liever deed hij het bij ADO Den Haag of als het niet anders kon dan maar in Adobe Photoshop.

Clubicoon Lex Schoenmaker

Lex Schoenmaker, clubicoon, die vervolgens de tentoonstelling opende: ‘Marcello en ik kennen elkaar al sinds 1994. Toen had hij het plan opgevat tien ‘Haagse prominenten’ te gaan tekenen. Sinds 2001 ging hij ook andere ADO-spelers tekenen. Die portretten – waarop wij trots zijn – hangen in de spelersgang  en die van de huidige selectie in het spelershome van het ADO-stadion. Els is inmiddels ook begonnen met het tekenen van de dames,  zij is bijna even goed als Marcello – grapje.‘

ART ADOption

In het seizoen 2009-2010 waren Marcello & Els daarnaast gestart met ART ADOption. In goede samenwerking met ADO Den Haag ontvingen supporters van de club bij elke thuiswedstrijd gratis een artistiek voetbalplaatje. Alleen supporters die alle thuiswedstrijden bezochten, beschikten aan het eind van het seizoen over de complete collectie.

Ook aan de sponsors was gedacht: zij kregen met Art ADOption de mogelijkheid om gedurende een seizoen  een van de ADO-spelers te adopteren. De commercieel directeur was er enthousiast over. Dick Vierling in 2010: ‘Sponsors willen zich graag associëren met een speler die over bepaalde kwaliteiten beschikt die ook voor het eigen bedrijf als onderscheidende kenmerken gelden. Immers, spelerskwaliteiten als snelheid, creativiteit, leiderschap en betrouwbaarheid komen vaak overeen met door bedrijven beoogde merkwaarden.’

Lex Immers-plaatje

De belangstelling was groot. Marcello in 2010: ‘Er is enorme animo. Speciaal op de familietribunes. Zelfs de hooligans vechten (bij wijze van spreken) om.’ Er was alleen iets aan de hand met het Lex Immers-plaatje. Albert Heijn had in dat jaar een voetbalplaatjes plaatjesserie waarin Lex Immers ontbrak. Terwijl dat een hele belangrijke speler was. Marcello maakte toen met fotograaf Hans Willink het ontbrekende plaatje, dat nauwelijks van de Albert Heijn plaatjes was te onderscheiden. ‘De belangstelling voor het plaatje was buitengewoon groot. We deelden er 20.000  gratis uit in de galerie.’

Het uitdelen van die voetbalplaatjes is in alle jaren erna doorgegaan. Voor veel fans van ADO Den Haag zijn deze plaatjes waardevolle collectors items geworden.

Ricky Hoogendorp en Lucienne Reichhardt

Na twaalf jaar vonden Marcello & Els het tijd worden om ook Den Haag en andere belangstellenden kennis te laten maken met de oorspronkelijke tekeningen. Er is, samen met ADO Den Haag, een selectie gemaakt van 40 belangrijke en bijzondere spelers en trainers uit de periode 2001 – 2013.

Te zien zijn: Tommy Beugelsdijk, Ferry Bodde, Pascal Bosschaart, Dmitri Bulykin, Romeo Castelen, Yuri Cornelisse, Edwin de Graaf, Timothy Derijck, Eljero Elia, Gyon Fernandez, Henk Fräser, Spira Grujic, Peter Hofstede, Ricky Hoogendorp, Lex Immers, Richard Knopper, Christiaan Kum, Michael Mols, Aleksandar Rankovic, Jan Paul Saeijs, Lex Schoenmaker, Maurice Steijn, Jens Toornstra, Ricky van den Berg, Mike van Duinen, John van de Brom, Wesley Verhoek, André Wetzel, Robert Zwinkels, Matthias Gehrt, Danny Holla, Kenneth Omeruo, John Verhoek, František Kubík, Charlton Vicento, Ahmed Ammi, Sarina Wiegman, Yvette van der Veen, Lucienne Reichhardt, Mandy van Dijk

http://marcellos.nl/

 

 

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0