De wereld van de Haagse kunstenaar, 20 – Ariadna de Raadt

Ariadna de Raadt fotografeert en schildert. Ze maakt foto’s van stadsleven en interieurs. Als ze schildert doet ze dat in abstracte decoratieve stijl die goed past bij de interieurs die ze fotografeert.   

Ariadna komt oorspronkelijk uit St. Petersburg. ‘Een geweldige stad’ zegt ze, terwijl ik met haar spreek in café Pavlov aan het Haagse Spuiplein.  Ze wijst op het portret in het café van de beroemde Rus die de Nobelprijs ontving en die iedereen nog kent vanwege zijn onderzoek naar reflecties: de ‘Pavlov-reactie’.

Interieurs en design

Toen ze in 1998 voor vakantie voor het eerst in Nederland kwam, kreeg ze een speciaal gevoel bij de stad Den Haag. Ze droomde ervan in de stad te wonen. In 2002 kwam ze er echt. ‘Den Haag is een kleine stad, een vriendelijk dorpje, iedereen kent elkaar en het is er ook zo schoon. Dostojewski schreef over een klein mannetje in de grote stad, waarbij de grote stad het kleine mannetje niet zag staan. In Den Haag zou dat niet kunnen.’

Ariadna ging aan de slag om een plaats te verwerven in de stad. ‘Ik begon met illustratief werk en het vinden van de juiste software. Ik wilde goed leren fotograferen. Dat deed ik stapje voor stapje. Al snel was ze interieur- en designfotograaf voor een aantal Haagse en Russische bladen. Zo ontdekte zij speciale technieken  voor de interieurfotografie die haar verder hielpen.

Juwelen van Den Haag

Ze begrijpt het moderne Nederlandse interieur en design helemaal, maar tegelijkertijd heeft zij een oog voor het historische. ‘Ik zie wat Nederlanders niet zien want ik heb ‘verse’ ogen. Ik zie aantrekkelijke plekken die mensen nooit zien, want iedereen loopt erlangs. Ik fotografeer hofjes en verschillende speciale locaties in het hart van Den Haag. Ze toont mij haar visitekaartje. Er staat een mooi detail op van een gouden vorm, het lijkt op een diertje. Ik kijk en kijk. ‘Het is hier vlakbij.‘  Ik geef het op. ‘Het Binnenhof! Het is een onderdeel van de fontein op het Binnenhof’.

‘Den Haag heeft unieke plaatsen.’ Zo was ze laatst op de joodse begraafplaats in de buurt van het Vredepaleis. ‘Dat is heel indrukwekkend. Het zijn allemaal stenen op de grond met Hebreeuwse inscripties. Dat is echt  joods, in Duitsland en in Praag zie je meer katholieke invloed bij de joodse graven, daar zie je staande stenen in plaats van plat op de grond.

Andere plaatsen in en rond Den Haag waar Ariadna bijzondere foto’s heeft genomen zijn Voorburg - bushalte, het Beatrix Kwartier, de Haagse metrotunnel. ‘De Haagse gemeente geeft veel aandacht aan het brengen van design in de openbare ruimte. Maar tegelijkertijd is er het historische erfgoed zoals ‘t Goude Hooft en de Bierkade. Dit maakte Den Haag aantrekkelijk om te fotograferen.’

Digitale revolutie

‘Vroeger was kunst alleen in musea en kunstgalerijen zichtbaar voor kunstliefhebbers. Nu zie je kunst overal in alle soorten producties. Dankzij de ICT-technologie is kunst meer massaal zichtbaar en toegankelijk. Iedereen heeft nu de kans om zijn eigen creativiteit te ontwikkelen, maar ook om van kunst te genieten zonder grenzen.

De digitale revolutie heeft ook aan haar ontwikkeling meegewerkt. ‘Twintig jaar geleden begreep ik onmiddellijk de toekomst van internet en de digitale toepassingen. Internet was toen nog ‘Terra Incognita’, maar toonde voor mij toen al zijn mogelijkheden zonder limit.’ Ze krijgt veel inspiratie als ze met anderen informatie uitwisselt  met anderen op het internet. ‘Ik zie meteen het business-idee.’ Haar man en zoon delen ook de passie voor de digitale wereld.

Voor haar meer traditionele kunst gebruikt zij moderne materialen als acryl en 3D Pasta. ‘Op deze manier kun je ook snel nieuwe vormen creëren op een gewoon schilderdoek. Haar foto- en schilderwerk verkoopt zij in samenwerking met verschillende foto- en  kunst agentschappen.

Een Kommunalka

Ze ziet in Den Haag, in Nederland en in Europa een proces van integratie van culturen. ‘De stad neemt  nieuwe bewoners met verschillende achtergronden op. Iedere bevolkingsgroep brengt zijn of haar eigen cultuur mee. Het lijkt op een Kommunalka waar verschillende gezinnen een woning met een centrale keuken en aparte kamers deelden. Dit gebeurde vrijwel direct na de Oktoberrevolutie in 1917 met vele huizen en stadspaleizen in St. Petersburg.’

Meer informatie over Ariadna kunt u vinden op http://www.ariadna-art.com/

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0