De wereld van de Haagse kunstenaar, 10 - Jessica Warboys & Morten Norbye Halvorsen

Gisteren was ik bij een kunstruimte op de Zuidwal met de naam Walden Affairs. Daar is momenteel een expositie te zien van het kunstenaarsduo Jessica Warboys en Morten Norbye Halvorsen met de titel Placer.

Placer is het eerste kunstproject waarin het kunstenaarsduo Jessica Warboys en Morten Norbye Halverson daadwerkelijk samenwerkt. Jessica en Morten komen oorspronkelijk uit respectievelijk Engeland en Noorwegen, reizen als nomaden de hele wereld over en hebben zich nu voor enige weken aan Den Haag verbonden.

Goudsporen

‘Walden Affairs heeft een internationaal tentoonstellingsbeleid. We hebben het streven een bijdrage te leveren aan een goed Haags kunstklimaat. Die twee zaken werken niet tegen elkaar, maar kunnen uitstekend samengaan en doen dat ook in de praktijk' aldus Mischa Poppe een van de oprichters van Walden Affairs. 

De hele tentoonstelling heet Placer en de expositie begint met een film van Morten met de titel Placer. In de goudindustrie is placer een bekend begrip. Het is een plaats, meestal in een rivierbedding of in een meer met veel zand of kiezelsteentjes waartussen zich waardevolle mineralen of stukjes goud bevinden.   

Versteende kabouters

Maar het kan ook geïnterpreteerd worden als een persoon die iets plaatst, een placer in het Engels, de kunstenaars die voor het eerst een combinatie van hun recent werk ‘plaatsen’. De film, gemaakt op een stuk heilige grond van de Sami in Lapland,  gaat over het eerste. Het is een alluviaal goudveld waarin nog sporen van goudgraverij sinds de 17e eeuw zijn terug te vinden.

We zien veel grillige, spitse hoge rotsen en we zien de zee. Volgens de overleveringen van de Sami zijn die rotsen versteende kabouters. We horen de plaatselijke geluiden, het zoemen van de talloze kleine vliegjes die het de goudzoekers flink lastig maakte en die ik me ook herinner uit ‘Nooit meer Slapen’ van Willem Frederik Hermans. En we horen de zee.

Pau Brazil

Na deze film van zes minuten zien we een film van vier minuten van Jessica Warboys. Die gaat over ‘Hinge Bow’. Zoals een gebogen arm zich uit kan strekken, kan dat ook op cultureel of fysiek gebied. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden.  We zien diverse voorbeelden te midden van een zoektocht in het Braziliaanse woud op zoek naar de weinig overgebleven exemplaren van de echte Braziliaanse boom, de boom waar Brazilië zijn naam dankt, de Pau Brazil, waarvan de fel oranjerode kern  gebruikt wordt voor het maken van bogen voor snaarinstrumenten.

Op de volgende verdieping zie ik Hinge Boxes van Jessica, grote opengeklapte dozen beschilderd in geel, oranje en bruin en aan de muren opvouwbare schilderijen van vier latjes van Morten.

Kaketoes

We kunnen nog verder naar boven en zijn dan in een witte kamer met aan het plafond een blauwe en een groene tl-buis, een potkachel en twee muziekboxen. De zon straalt naar binnen. Er staan drie stoelen. Ik ga zitten op de middelste stoel en hoor de geluiden van kaketoes in de het grote Braziliaanse bos, de Mato Grosso, ten minste die associatie maak ik na het zien van de film beneden.

Vervolgens zwelt de muziek, ‘Thunderclap 2012-2013’ aan met een stevig ritme aan tot een sound met verschillende melodielijnen, vijftien minuten lang. Ik loop naar het raam en zie rechts voor me de voetgangersbrug over de Zuidwal gracht en schuin links het mooi opgeknapte oude weeshuis.

Walden, or Life in the Woods

Ik maak nog een praatje – op weg naar de uitgang – met Mischa. ‘Walden Affairs bestaat al een tijdje. In april 2014 zijn we vijf jaar, niet te geloven.  Vijf jaar geleden gingen de laatste bewoners eruit en het pand kwam vrij. Toen zijn Joost Nieuwenburg en ik deze kunstruimte gestart. De gemeente is wel bezig met herontwikkeling van ons pand en de buurpanden. Maar voorlopig zitten we er nog steeds. Walden Affairs refereert naar het beroemde boek Walden van de Amerikaanse auteur Thoreau. Thoreau besloot twee jaar in isolement te gaan zitten in een simpele hut aan het meer van Walden om na te denken over de samenleving en zelf dingen te initiëren zonder veel hulp van de overheid.’

De expositie loopt tot 5 januari 2014. Graag even van te voren bellen bij gepland bezoek: tel. 06-45703998

 

 

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0