De wereld van de Amsterdamse fotograaf, David in den Bosch

Afgelopen weekend vond het Designkwartier Festival plaats in de Haagse Zeeheldenbuurt. Een van de deelnemers was David in den Bosch. Hij stond met zijn Broccolo collectie in AP 87, een sieraden- en tassenwinkel in de Anna Paulownastraat.

Er hing een hele rij zwart-wit foto’s van stronkjes broccoli. David in den Bosch, met een fraaie snor: “Het Broccolo-project is een collectie van 100 foto’s van unieke broccoli die onze blik op voedsel poogt te herijken. Eten is een construct: een aanpassing op het origineel. Of we dit willen moet een keuze zijn, niet een voorgeschreven norm.”

Wat is natuurlijk?

‘Wat is natuurlijk?’ Dat is het thema van David. “Mensen ervaren dingen als natuurlijk die het niet zijn. Een park bijvoorbeeld. Dat is door mensen ingericht. Een rechte komkommer, een komkommer is van nature krom. Ook broccoli heeft een cultivatie-geschiedenis. Het is door de Romeinen uitgevonden en verder ontwikkeld.”

In de tijdelijke galerie hangen 3 maal 17 afbeeldingen van Broccolo. David: “Brocco komt uit het Latijn. Het betekent onder meer speldenknop. Broccolo is een verzameling van kleine speldenknoppen. Ik heb 100 foto’s gemaakt, hier hangen er 51. Iedere foto bestaat uit meerdere opnames. Ik heb ze zo in elkaar gezet dat het overal scherp is. Er is geen trucage of photoshop aan te pas gekomen.”

Neo-Romantiek

Twee jaar is hij er mee bezig geweest. Sinds begin dit jaar heeft hij een duidelijke stap vooruit gemaakt, zegt hij. Hij kan nu precies zeggen waarom hij het gedaan heeft. David: “Natuurlijk bestaat niet. Wat is het dan wel? We leven in steden, maar we willen weer naar de natuur. Ik zie een Neo-Romantiek ontstaan.”

Hij ziet daar verschillende voorbeelden van. Er wordt meer vegetarisch en veganistisch gegeten, mannen laten weer baarden staan, er is vraag naar lokale producten, mensen beginnen hun eigen moestuinen, soms naar het voorbeeld van de ‘moestuintjes’ van de supermarkt keten AH, er worden natuurlijke tuinen aangelegd. Er is als het ware een wens naar een Tempo Doeloe. David. “Er is ook een groeiende markt voor biologische en duurzame producten. Het gaat in tegen het massale, het onpersoonlijke, de bio-industrie en de drukke stad.”

Because women work

Gevraagd naar zijn sleutelwerk noemt hij de serie ‘Because women work’. Hij laat me op zijn telefoon een paar voorbeelden zien. Tegen een grijze achtergrond zie ik ingevroren etensblokken. “Na de Tweede Wereldoorlog zijn vrouwen en masse gaan werken, waardoor er niemand was die uitsluitend voor het eten kon zorgen. De industrie sprong daar op in met fast food en ingevroren blokken eten.”

David studeerde in 2013 af in de film en fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. “Het medium fotografie is een verhalend medium. Ik kan er snel veel mee laten zien. Mensen staan hier soms vijf minuten te kijken naar een foto, maar een broccoli zelf gooien ze meteen weg.”

We moeten meer over onze relatie met de natuur nadenken, zegt hij tot slot als ik hem vraag naar zijn filosofie. “Dat we ons mensen, vooral stadsmensen, als onderdeel van de natuur zien en dat we ons er niet bovenstellen.”

De prints zijn te koop en verkrijgbaar via mail@davidindenbosch.nl

http://davidindenbosch.nl/
http://www.festivaldesignkwartier.nl/

http://bit.ly/319zwQg 

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1