Cultuur & Europa (30), Louis Behre

Crossing Border naar Berlijn

Het project Border Kitchen in Berlijn maakte deel uit van een project dat we Den Haag – Berlijn vice versa hebben genoemd. Niet alleen de openingsavond in Berlijn maakt daar deel van uit, ook een avond in Den Haag behoort tot het project.

Dus eerst in Den Haag en de volgende ochtend naar Berlijn om er ’s avonds de Duitstalige versie van het programma te presenteren.

Den Haag

Op vrijdagmiddag 5 maart komen Menno Wigman, Tomas Lieske, Adriaan Jaeggi en Thé Lau met zijn pianist Jan Peter Bast naar onze ‘salon’ in de Prinses Mariestraat in Den Haag. Onderdeel van een BorderKitchen is altijd de gezamenlijke maaltijd voor de artiesten en een aantal genodigden. Als iedereen zich aan elkaar voorstelt voelt het een beetje als het begin van een schoolreisje.

We weten dat we tot zondagavond met elkaar moeten doorbrengen en weten nog niet hoe dat zal verlopen. Beide avonden zijn uitverkocht, dus dat is al prettig om te vermelden. Vanuit Berlijn hadden we gisteravond nog ongeruste telefoontjes gekregen over de hoeveelheid mensen. ‘Er mogen niet téveel mensen in de multifunctionele ruimte van Rem Koolhaas’, klonk het enigszins paniekerig vanuit de ambassade.

Het programma in Den Haag is mooi, het publiek reageert hilarisch op de integrale lezing van de eerste en enige mini-roman ter wereld, geschreven door Adriaan Jaeggi. Menno Wigman en Tomas Lieske lezen hun werk voor een zeer aandachtig publiek en Thé Lau zingt hartstochtelijk en leest een kort verhaal voor. Het publiek is erg enthousiast.

De auteurs lijken extra te genieten van de Nederlandse taal, want morgen moet alles in het Duits. Ik ga op tijd naar huis, alhoewel het café lonkt. Morgenochtend komt namelijk het meest verschrikkelijke moment van dit weekend, we moeten om zes uur op!

Berlijn

Iedereen is op tijd in de hotellobby. Het verbaast mij dat er in de verstrekte ontbijttasjes een blikje cola zit in plaats van de zo noodzakelijke koffie. Maar verder gaat alles goed, de KLM vliegt volgens schema, de taxi’s staan klaar en dus zijn wij op tijd in de ambassade.

Het valt niet mee om binnen te komen: door de Duitse regering zijn om de ambassade dranghekken geplaatst die bewaakt worden door van niets wetende Duitse bewakers. Na enig aandringen, en veel wijzen naar de wachtende Schriftsteller, mogen we proberen de ingang te vinden.

Terwijl Thé Lau aan het soundchecken is, krijgen wij een rondleiding. Het gebouw is bijzonder, ik vind het gewoon mooi, maar het schijnt veiliger te zijn om het als ‘bijzonder’ te bestempelen. De enige plek waar mensen in en uit kunnen lopen is de culturele afdeling, verder speelt alles zich af achter de bewegende muren.

Om vijf uur gaan we eten met onze mensen en een groot aantal vakgenoten uit Berlijn. De aanwezige vertalers en directeuren van collega-festivals zorgen ervoor dat er vele contacten worden angeknüpft.

Om half acht begint het programma in en bomvolle zaal. Eerst tonen we een promofilm van Crossing Border. Collegiale jaloerse blikken bij het zien van het speelveld van het afgelopen festival: Holger Czukay naast Alan Warner, Lou Reed, Germaine Greer en Andrei Makine. De auteurs spreken prachtig Duits, het publiek luistert ademloos en de film van Ben van Lieshout “Lapje Grond” wordt zelfs met applaus gewaardeerd.

Het publiek is enthousiast, wij zijn tevreden, George Lawson en zijn medewerkers zijn content. De tweede man vraagt of we terug willen komen. De hotelbar wordt door ons tot sluitingstijd bevolkt, iedereen zit er. Het blijkt een leuk schoolreisje.

Weer terug …

Maandag ben ik weer terug op kantoor en open een mailtje vanuit Berlijn: ‘Ook hier alleen maar positieve, zelfs lyrische, berichten over Crossing Border; ik vond het programma dan ook steengoed met Thé Lau natuurlijk als mooie grande finale. Van het hele weekend was Crossing een van de absolute hoogtepunten. De volgende keer een all international cast, riep Louis; en ja, daar voelen we wel voor hoor!!!!!!!!’

We zullen zien, nu eerst aan de slag. Na de voorbereiding van een optreden van Paul Auster en Annelies Verbeke Crossing Border in Den Haag van 11 – 14 november. Genoeg werk aan de winkel!

Op 6 maart jl. vertrok Louis Behre naar Berlijn ter gelegenheid van de opening van de Nederlandse ambassade aldaar. In zijn kielzog nam hij een aantal auteurs en muzikanten mee.

Louis Behre is oprichter / directeur van Crossing Border

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0