Geschreven getuigenis

'Holland zullen wij niet geven'

Schietschijf Europa

In de loopgraven

ITIN Social

  • Gerard Verbeek
  • Truus Gerritsen
  • Ans Hazenbrouck

Nog geen reacties

Geschreven getuigenis

Introduction

'Holland zullen wij niet geven'

Soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog gemobiliseerd werden in de forten van de Hollandse Waterlinie hadden naast op wacht staan niet veel te doen: Nederland bleef neutraal en gevochten werd er dus niet. Dat bracht verveling. Variété kwam er in de vorm van verplichte zanglessen, zangavonden en cabaret op last van de overheid. Liederen werden speciaal voor de soldaten gecomponeerd en werden ook overdag gezongen tijdens het marcheren. Maar soldaten schreven zelf ook: poëzie, brieven, stukjes voor in de kracht en teksten op de muren. Niet zelden voorzien van een kritische, hilarische of vunzige noot. Ook schrijvend Nederland en Vlaanderen liet haar mening blijken over de oorlog in haar werk.

Schietschijf Europa

Nadat de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand in de zomer van 1914 werd vermoord, verklaarde het ene na het andere land in Europa elkaar de oorlog. De Eerste Wereldoorlog brak uit in een tijd waarin Europa zich aan het moderniseren was dankzij de Industriële Revolutie. Deze oorlog werd niet meer uitgevochten door alleen grondtroepen. Het werd een strijd over water, land en zee, waarbij gaswapens, bommenwerpers, onderzeeboten en brisantgranaten werden ingezet. Onder andere in de literatuur kwam het modernisme (avant-garde) op, als verzet tegen de traditionele opvattingen in het dagelijks leven. Het tonen van gevoelens en emotie werd belangrijker dan het schetsen van een realistisch beeld. Het expressionisme had vooral veel invloed op poëzie, waarin radicale veranderingen plaatsvonden. Het vrije vers kwam op: dichters hielden zich niet meer aan de ‘klassieke’ regels voor ars poëtica.

In de loopgraven

De forten waarin de soldaten zijn ingekwartierd maken deel uit van de Stelling van Amsterdam. De stelling is een 135 kilometer lange verdediginglinie rond Amsterdam. De linie is gelegen op zo’n twintig kilometer van Amsterdam en moest onze hoofdstad tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog verdedigen tegen de vijand. De (kust)forten, vestigingen, (kust)batterijen en het pantserfort Pampus zijn tussen 1881 en 1914 gebouwd. Bij dreiging kon de linie onder water worden gezet. De soldaten kenden geen luxe in de onverwarmde forten. Zij sliepen op strozakken in kribben en mochten niet vaak met verlof. De soldaten die ingekwartierd waren, hadden het door voedselschaarste en onhygiënische omstandigheden niet veel beter getroffen.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog is er door, over en voor soldaten geschreven. Deze bronnen dienen als getuigenis uit het verleden. 

Circa:
Nee

Adres

Grote Markt 34
8900 Ieper
België

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1