Eerste Wereldoorlog

De hete zomer van 1914 Het kaartenhuis valt

Tijd van ongekende vooruitgang Van bajonet naar tank

Het front op slot Van Noordzeekust tot Alpentop

ITIN Social

  • Gerard Verbeek
  • Truus Gerritsen
  • Ans Hazenbrouck

Nog geen reacties

Eerste Wereldoorlog

Introduction

De hete zomer van 1914

Hoe kon het toch dat de Europese grootmachten zich zo snel in zo’n allesverwoestende oorlog stortten? Het lijkt honderd jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog moeilijk te verklaren. De wapenwedloop als gevolg van de Industriële Revolutie speelde zijn rol. Net als de imperialistische wrevel tussen oude en nieuwe grootmachten, met name Engeland en Duitsland. Bondgenootschappen scheidden Europa in twee gigantische machtsblokken waardoor er meteen een algehele Europese oorlog zou worden ontketend als men er niet aan de onderhandelingstafel uitkwam. Geen van de partijen was uit op een grootschalige oorlog, maar de schaakstukken waren zo geplaatst dat er na de moord op de Oostenrijkse troonopvolger Frans Ferdinand in de zomer van 1914 geen andere uitweg leek. De kettingreactie van oorlogsverklaringen werd in gang gezet waarna miljoenen jonge mannen fluitend  ein frischer fröhlicher Krieg tegemoet gingen. De werkelijkheid zou echter anders uitpakken.

Tijd van ongekende vooruitgang

Het algemene beeld van de strijd in de Eerste Wereldoorlog: stilstand, achterhaalde tactieken en zinloze slachtpartijen om luttele meters niemandsland. Toch kent de wereldgeschiedenis geen oorlog waarin in zulke korte tijd zoveel vooruitgang is geboekt als tijdens de Eerste Wereldoorlog. Waar de gemiddelde soldaat in 1914 meer weg had van een Napoleontische grenadier tijdens de slag bij Waterloo, zou hij in 1918 zijn veranderd in een instrument van de moderne bewegingsoorlog; de strijd werd voortaan gevoerd met ondersteuning van handgranaten, machinepistolen, tanks en vliegtuigen. Antony Fokker ontwikkelde in 1915 het eerste gevechtsvliegtuig, de Britten kwamen met de eerste tanks tijdens de slag om de Somme in 1916 en de Duitsers ontwikkelden in 1915 het gaswapen en maakten als eerste gebruik van gespecialiseerde stormtroepen. Bommenwerpers zorgden ervoor dat burgers achter de frontline ook bij de strijd werden betrokken en onderzeeboten maakten dat je zelfs op koopvaardijschepen nergens meer veilig was. De totale oorlog was geboren

Het front op slot

Vraag iemand het eerste wat hem of haar te binnen schiet over de Eerste Wereldoorlog en je zal geheid het antwoord ‘loopgraven’ krijgen. Toch voorzag niemand aan het begin van de oorlog dat het conflict zou uitmonden in een uitzichtloze strijd om luttele meters grond, uitgebombardeerde greppels en betonnen bunkers. De eerste maanden lieten dan ook een campagne zien van ongekende massale bewegingen. Vijf Duitse legers trokken in korte tijd door Belgie en Frankrijk tot ze in september op enkele tientallen kilometers van Parijs stonden. Bij de rivier de Marne liep de aanval echter vast. Toen de Franse en Engelse legers zich hadden herpakt en tot de tegenaanval overgingen bleek dat de verdedigende partij zoveel meer vuurkracht had dan de aanvallende, dat geen van de legers door wist te breken na een aanval. Een infanterist met een geweer, bajonet en zware bepakking is nu eenmaal niet opgewassen tegen machinegeweren en snelvuurkanonnen. Er zat niets anders op voor beide partijen dan om zich in te graven om zich te beschermen tegen de storm van lood en ijzer. In enkele weken waren de eerste schutterputjes met elkaar verbonden en uitgegroeid tot een omvangrijk loopgravennetwerk van meer dan veertigduziend kilometer, van de Vlaamse kust tot aan de Zwitserse Alpen. Ook andere fronten zoals het Italiaanse in de Dolemieten en het Turkse front bij het schiereiland Gallipoli verzandden in hopeloze loopgraafpatsstellingen. Pas in september 1918 wisten de Geallieerden met behulp van tanks, moderne vliegtuigen en gespecialiseerde infanterie door de Duitse linies aan het westfront heen te breken en zo in november een einde aan de oorlog te maken. 

De Eerste Wereldoorlog (1914-1918) brak honderd jaar geleden uit na de aanslag op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand.

Datum:
1914-07-28 / 1918-11-11
Circa:
Nee

Adres

Vijfwegestraat
8980 Zonnebeke
België

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1