Beestenmarkt

zwb_6_beestenmarkt.jpg

Rechthebbende

Zuidwestbrabants Streekmuseum Halle

Rechten

C - De gebruiker moet toestemming vragen voor gebruik.

De Beestenmarkt dankt haar naam aan de markten die er in het verleden doorgingen. In 1699 vermelden de kronieken het bestaan van vee- en graanmarkten, waardoor het veeleer boerenmarkten waren. Ook de aanpalende straatnamen wijzen op marktactiviteiten uit het verleden: Melkstraat (voorheen Melkmarkt) en Maandagmarkt.

Tot in 1784 was ook het kerkhof van de stad in deze omgeving gesitueerd. Het was keizer Jozef II die tijdens de Oostenrijkse bezetting van onze gebieden beval gaf de doden voortaan buiten de stad te begraven. Van dan af werd het Sint-Katharinekerkhof gebruikt. Dat situeerde zich aan het kruispunt van de huidige Ninoofsesteenweg en de August Demaeghtlaan, ter hoogte van het GB-warenhuis.

 Het beeld van de Vaantjesboer werd in 1989 onthuld. Beeldhouwster Rita Callebaut won de wedstrijd van de Stedelijke Kunstacademie De Meiboom  en via een stemming beslisten de Hallenaren om het beeldje op de Beestenmarkt te plaatsen.  Het beeld illustreert de bijnaam van de Hallenaren die ontstond uit de verkoop van vaantjes aan de vele pelgrims die het bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw van Halle bezochten, en die een vaantje mee naar huis namen als souvernir. Het oudste bedevaartsvaantje van Halle dateert uit 1792.

Op de Beestenmarkt kan je nog enkele oude gebouwen terugvinden. Zo is er het zogenaamde Lievrouwhuis  met de wijde bogen op de hoek met de Volpestraat (vandaag is de AXA-bank hierin gehuisvest). Het dankte zijn naam aan een kerkelijk centrum dat hier gevestigd was tot aan de Franse Revolutie. In dit gebouw was de zetel gevestigd van heel wat Broederschappen van Onze-Lieve-Vrouw van Halle. Deze broederschappen ontstonden in heel België en Europa. Jaarlijks kwamen de leden op bedevaart naar Halle voor de processie van Onze-Lieve-Vrouw en werden er feestelijk ontvangen door het stadsbestuur. Het gebouw was ook gekend als het “Bruiloftshuis” omdat er ook andere feestelijkheden doorgingen.

Op de hoek met de Maandagmarkt en de Melkstraat situeert zich De Molensteen.  Het huidige gebouw dateert van 1918 maar deze ligging was al in 1391 bekend onder deze naam, die mooi uitgebeeld is in een glasraam op de gevelhoek. 

Reageren