Fietsen langs Oranje burchten en kastelen in Duitsland

Maak een ontdekkingsreis door de boeiende historie van de Oranjes, één van de oudste en bekendste vorsten-dynastieën van Europa. Maak kennis met indrukwekkende burchten en kastelen, omringd door sprookjesachtige tuinen en parken. In het Hessische Nassau-Dillenburg staat zelfs de wieg van het Nederlandse Koningshuis. De gemoedelijke steden en stadjes langs de route met hun levendige stadskernen verheugen zich op uw komst

Start in Nassau, Etappe Nassau - Diez

Het eerste gedeelte van de route verloopt - afgezien van een korte stijging door het dal van de Lahn - eerst naar het klooster Arnstein en dan verder naar Obernhof, het enige wijndorp op deze reis. Daarna fietst u via Balduinstein verder naar Diez. Bezoek hier het prachtige barokslot Oranienstein, dat door Albertine Agnes en Henriëtte Amalia uit het huis Oranje gebouwd werd.

Etappe Diez - Braunfels

De vlak verlopende fietsroute door het dal van de Lahn voert u via de steden Limburg en Weilburg, die een bezoek waard zijn, na een 3 km lange stijging naar Braunfels met zijn slot en de idyllische historische
binnenstad. Hier werd gravin Amalia van Solms-Braunfels geboren. Zij vluchtte in 1621 voor de oprukkende Spanjaarden naar Holland en trouwde daar met Frederik Hendrik van Oranje. Haar dochter Emilie Albertine Agnes werd de echtgenote van Frederik Willem van Nassau-Diez en de stammoeder van het Nederlandse koningshuis.

Etappe Braunsfels - Dillenburg

U verlaat het romantische Lahndal en vervolgt op vlak verlopende, nieuw bewegwijzerde fietspaden het dal van de Dill tot Dillenburg. Hier staat de wieg van het Nederlandse koningshuis, want hier, op het slot, werd in 1533 Willem van Oranje geboren. Vanuit Dillenburg plande hij de bevrijdingsoorlog van de Nederlanden tegen de Spaanse onderdrukking. Ter ere van Willem van Oranje werd in Dillenburg op de ruïnes van het in de 18e eeuw vernietigde slot de Willemstoren gebouwd. In het daar ondergebrachte museum kunt u interessante stukken uit de geschiedenis van de huizen Nassau en Oranje bewonderen.

Etappe Dillenburg - Siegen

De fietstocht loopt door bossen en langs velden van Dillenburg naar Siegen, een volgende hoogtepunt in de voetsporen van de Oranjes. Deze stad werd ook bekend door de barokschilder Peter Paul Rubens, die hier geboren werd. Een bezoek aan het Siegerlandmuseum is een must. Hier bevindt zich de grootste verzameling portretten van de Oranje- Nassau familie en een grote verzameling werken van Peter Paul Rubens. U fietst hier overwegend over fietspaden of kleine landwegen. Een enkele keer fiets u over een onverharde weg of een weg met weinig verkeer.

 

Etappe Siegen – Bad Arolsen

Van Siegen naar Hilchenbach Vanuit de geboortestad van de barokschilder Peter Paul Rubens leidt de fietsroute verder naar het luchtkuuroord Freudenberg met haar historische binnenstad en de "Alten Flecken". Verder fietst u naar Kreuztal door het natuurpark Rothaargebergte naar Hilchenbach. Het loont zich een afdaling te maken naar de Nassause vestingstad Ginsburg. Tussen Siegen en Freundenberg maakt u gebruik van vlakke fietspaden. Daarna gaat het over verharde wegen met in het begin weinig verkeer en enkele beklimming en afdaling tot aan Oberhees, daarna gaat het verder over fietspaden en kleine landwegen via Kreuztal naar Hilchenbach.

Na Hilchenbach komt u langs plaatsen als Erndtebrück en Hatzfeld met prachtige vakwerkhuizen. Een bezoek aan de residentiestad Bad Berleburg met hetSlot van de vorsten van Sayn-Wittgenstein-Berleburg is zeker de moeite waard. In Frankenberg met haar historische binnenstad en het stadhuis met de tien torens, het handelsmerk van de stad, eindigt dit deel van de fietsroute. Na twee, zeer enerverende trajecten tussen Vormwald en Lützel en Lützel en Altenteich vervolgt de tocht zich over vlakke wegen , landweggetjes en voor een klein deel over onverharde wegen en bospaden.

De Edertalsperre, een stuwdam in de Eder, is tussen 1908 en 1914 aangelegd om de scheepvaart op de Weser en het Mittellandkanaal in de zomermaanden van voldoende water te voorzien. Daarnaast fungeert de stuwdam als bescherming tegen hoogwater en voor de stroomvoorziening. Langs de zuidkant van de Edersee doorkruist u het 400 km2 grote natuurpark Kellerwald-Edersee. De natuurwaarden in dit gebied zijn uniek en worden dan ook beschermd. Tegelijk wordt de infrastructuur ontwikkeld, maar steeds met alle aandacht voor duurzaam beheer. Zo wordt het landschap voor natuurliefhebbers ontsloten. Geniet van de diepe, stille beukenbossen die worden doorsneden door smalle beekdalen, van de rustieke sfeer en de ruig begroeide weidevelden. U wordt omringd door een bonte verscheidenheid aan fauna en flora als u langs de Eder naar Frankenberg fietst. Dit romantische en gastvrije vakwerkstadje ligt in het zuiden van het district Waldeck-Frankenberg. Hier staan opmerkelijke bouwwerken zoals de Liebfrauenkirche (Lievevrouwenkerk) met klokkentoren, het bijzondere stadhuis met maar liefst 10 torens, het vroegere klooster St. Georgenberg, het Steinhaus en de toren “Hexenturm”. De voetgangerszone is met zijn vele horecagelegenheden dé plek om gezellig uit te gaan. De idyllisch gelegen stad Waldeck torent hoog boven de Edersee uit. Vanaf het kasteel, de vroegere woonplaats van de graven en vorsten van Waldeck en tevens het symbool van de stad, heeft u een adembenemend uitzicht over een van de grootste stuwmeren van Duitsland. De Edersee staat bekend om de vele recreatiemogelijkheden op en in het water en zelfs onder water.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0