Zeeuws Maritiem MuZEEum Vlissingen

Horizontal tabs

Beschrijving

Het huidige muZEEum opende haar deuren voor het publiek in het najaar van 2002 en is de erfopvolger van het Stedelijk Museum Vlissingen. Dat werd opgericht in 1890 en is één van de oudste musea in Nederland. Hierdoor beschikte het muZEEum bij de start al over een indrukwekkende collectie. Deze collectie is de museale collectie van de gemeente Vlissingen.

Voormalig stadspaleis

Het muZEEum is gevestigd in een gebouwencomplex met panden uit de zestiende, zeventiende, achttiende en 21ste eeuw. Deze panden zijn door moderne architectuur op bijzondere wijze met elkaar verbonden.Het schitterend gerestaureerde Lampsinshuis vormt het hart van het muZEEum. Dit voormalige stadspaleisje uit de Gouden Eeuw werd gebouwd in 1641 in opdracht van de gebroeders Lampsins. Deze reders wilden laten zien dat zij veel geld hadden en het huis werd opgetrokken in een nieuw opkomende bouwstijl; het Hollands Classicisme. Het Lampsinshuis is één van de eerste en meest duidelijke voorbeelden van deze bouwstijl in heel Zeeland.
De bezoeker zal duidelijke overeenkomsten zien met bijvoorbeeld Het Paleis op de Dam in Amsterdam en het Mauritshuis in Den Haag, dat ook voorbeelden van gebouwen in Hollands Classicistische stijl zijn.

Uniek aan het Lampsinshuis is het zeventiende eeuwse uitkijktorentje. Eeuwen geleden zag Cornelis Lampsins hier zijn schepen vertrekken naar of aankomen uit verre oorden. Nu kunt u er genieten van een adembenemend uitzicht op zee. In 2002 werd begonnen met de bouw van het Zeeuws maritiem muZEEum, naar een ontwerp van Rijksgebouwendienstarchitect Marc van Roosmalen.

In het muZEEum bevinden zich diverse tentoonstellingsruimtes. De 'Scheldezaal' bevindt zich in het nieuwbouwgedeelte en biedt een prachtig uitzicht op de jachthaven en de Westerschelde. In het 'Onderdoor' ervaart de bezoeker de monumentale gewelvenkelders. De 'Pakhuizen' is de grootste tentoonstellingsruimte. Dit zijn de oorspronkelijke pakhuizen van het Lampsinshuis en hebben een negentiende-eeuwse voorgevel. Binnen liggen de originele straatsteentjes nog op de vloer. Ook de oude scheepsmasten die destijds werden hergebruikt als vloerbalken zijn nog altijd zichtbaar.

VOC-schip

De collectie van het muZEEum bestaat onder andere uit portretten van Zeeuwse zeehelden, zeegezichten en havengezichten. Sinds 1982 wordt er in de Scheldemonding gedoken naar het wrak van de Oost-Indiëvaarder 't Vliegent Hart', waardoor het museum de op een na grootste collectie van Nederland heeft van voorwerpen uit een VOC-schip. Dit VOC-schip verging in 1735 met man en muis. De lading en de persoonlijke bezittingen van de opvarenden maken het verleden tastbaar.

Michiel de Ruyter

Het muZEEum beschikt verder over een belangrijke Michiel de Ruytercollectie. In het nationale Michiel de Ruyterjaar 2007 stond het muZEEum in het middelpunt met belangwekkende tentoonstellingen. Kijk voor meer informatie over De Ruyter op de speciale educatieve website die in samenwerking met het muZEEum is gemaakt.

Ook beschikt het muZEEum over een rijke collectie scheepsmodellen, bijvoorbeeld van schepen die werden ingezet als beurtschip. De collectie is digitaal te bekijken op  www.maritiemdigitaal.nl . De collectie is ook te zien op de website van Geschiedenis Zeeland

Adres

Nieuwendijk 11
4381 BV Vlissingen

Openingstijden

Maandag tot en met vrijdag van 10.00 -17.00 uur Zaterdag/zondag/feestdagen van 13.00 -17.00 uur Op 1 januari is het muZEEum gesloten. Bezoekers (tarieven 2011) Volwassenen € 8,- Senioren € 7,- Kinderen 4 t/m 12 jaar € 5,- CJP € 5,- Vrienden van het muZEEum Gratis Scholen Bel voor tarieven Houders museumkaart (verkrijgbaar in muZEEum) Gratis Kinderen tot 4 jaar Gratis Groepen vanaf 15 personen € 7,-

Telefoonnummer

0118-41 24 98

E-mailadres

Facilities

  •  

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0